Anoniman
|
IZVORNA PORUKA: Anushka ovako bi mozda moglo: zdruzenje koje se bavi zastitom zivotinja - u Ze je to Sapa, u ostalim mjestima ne znam, ali udruziti se hitno i na nivo drzave ili bar entiteta. pa oni koji znaju i imaju pristup da napisu projekat -koliko sklonista kojih dimenzija i na kojim podrucjima treba napraviti, koliko je to materijala (sto za izgradnju sto za sterilizaciju i lijecenje, sto za hranjenje i ciscenje), posla za koga, zaposlenih. Pa onda napraviti plan za ' godina - 1 godina dok se izgrade, 1 godina dok se pohvataju i sterilisu i jos 4 dok im se znacajno ne smanji broj pa ce i sklonista trebati manje. Pa onda opet ko zna i moze utvrditi koliko para ima drzava predvidjeno i na raspolaganju, koja zemljista se mogu uzeti u obzir, te onda traziti od biroa za zaposljavanje pomoc - novozaposleni, od komunalnih preduzeca - njihov dio posla (makar to bilo samo hvatanje i prevoz) od veterinara - makar da studenti praksu tu obavljaju za dzabe, itd ostatak para traziti od udruzenja za zastitu zivotinja sirom svjeta, raznoraznih donatora, te na kraju krajeva i razvojnih agencija, opstina, fondova domacih medjunarodnih itd. A sve ovo je trebalo uraditi dok je ovaj zakon bio u proceduri. Zaista ne znam ni da li je ista od ovoga uradjeno, ni ko bi to znao i mogao, ali eto ako dadada znas ti mozda nam mozes pomoci. Ja se ako Bog da ove nedjelje selim u drugu zemlju pa ovo nadam se nece biti vise i moj problem, ali bi ovo bio neki normalni put za trajno rjesenje, iako i ono podrazumjeva vise od godine dana trpljenja ovakvog stanja. Anushka...sve postoji...mislim drustva su uradila sve sto je u njihovoj moci...i planove, nacrte,pritisak da se zakoni donesu...ma sve...evo ti primjer u sa...2002 god. je sve dogovoreno bilo...i lokacija zemljista...i pare...ma sve...medjutim, dodjeti jedan papak od tih glavonja kojem se da prostis je za zivotinje i azil...koji tu vidi trzni centar ili vec nesto i uspije da shebe projekat na kojem se radi godinama... Sto se tice drustava...lako je izgraditi azil...nasle bi se pare...mislim za izgradnju...ali sta onda...kako te zivotinje hraniti, kako placati veterinarsku skrb,radnike,komunalije...ne mogu drustva bez potpore drzave...ne mozes se osloniti na donacije...danas imas sutra nemas....zivotinje moraju jesti...moraju se vakcinisati...eno pogledaj na youtube kako izgleda "azil" u tuzli...psi leseve jedu...uzas DRZAVA MORA DA REAGUJE Azil koji gradi kampus (moze smjestiti oko 150 zivotinja...a u sa ih ima preko 1000) PRAVILNIK O OSNIVANJU I UVJETIMA KOJE MORAJU ISPUNJAVATI SKLONIŠTA ZA ŽIVOTINJE (i da se jos jednom zahvalim jednoj forumasici sto mi je ovo poslala )
|