hanabanana
|
IZVORNA PORUKA: Casabella Kaze da u slucaju da njega ne bude, porodit ce me onaj doktor ili doktorica koji se zateknu na klinici. Da li ste se i vi osjecale glupavo kada su vas prebacivali s jednog na drugog ljekara? Da, to je prilično glupavo. Ja sam obje trudnoće vodila u Zavodu za zaštitu zdravlja i materinstva i na kraju me prebace na kliniku. Meni je to bezveze. Moje trudnoće su bile uredne, ali onaj ko me primio na Koševu prvi put me u životu vidio, samo po mojim nalazima može pratiti kako je trudnoća tekla. Meni je neshvatljivo da " posao " do kraja ne može odraditi ljekar koji me od prvog dana vodio, koji isto tako radi u Javnoj ustanovi?! IZVORNA PORUKA: Casabella Mislim da je za porođaj vazno ko ce biti uz tebe, i kad ostvaris uzajamno povjerenje između sebe i svog dr. on te "izradi"! Grozno! Vjerovatno je bitno, ali ne presudno. Mislim da je bitnije kakav ti stav u svojoj glavi imaš. Ja sam i drugu trudnoću vodila u Zavodu, ali pošto je bio zadak ranije sam prešla na preglede u Kliniku, i tada sam ja lično tražila ljekara koji me porodio prvi put. IZVORNA PORUKA: Casabella Na poslijetku se pitam ( a posebno vas koje ste rađale na Kosevu): Koliko je ustvari vazan doktor koji te porađa, Ili su ipak vaznije babica i sestre? Prvu kćer sam rodila normalno, ljekara koji me porodio sam tada na prijemnom vidjela prvi put u životu ( ali me oduševio njego pozitivan stav, osmijeh, i tapkanje rukom - toliko mi je ostao u lijepom sjećanju da sam drugi put direktno tražila da mi on dovrši porod budući da sam znala da ću drugu curicu roditi carskim rezom ), vidjela sam ga nakon prijema u salu, i kada je rekao: sada prediši tri puta i tiskaj. Prvi porod mi je prošao brzo, u salu sam ušla u 21.30. a Hana je rodjena u 22.25. TO vrijeme su pored mene bile babice, hrabrile su me da nastavim disati kako dišem. IZVORNA PORUKA: Casabella Kakva je opcenito situacija kada ides bez štele da se porodiš???? Ja sam prošla sasvim uredu. U Kliniku sam došla kada su mi trudovi došli na 7 minuta. Primio me ljekar koji je bio dežurni ( ovaj već pominjani ), rodila za manje od sat vremena, i sutra ujutro izašla kući. Sestra me u toku noći odvela da se otuširam i pomogla mi u tome. Muž im je kupio samo kolače i počastio ih nakon poroda. Dakle, nikakve koverete nisu primile prije nego sam rodila. Ljekaru ništa nije dao ni nakon poroda, ali je babicama dao nešto simbolično. BIlo kako bilo, ovo ti je najveća istina: Niko se ne može poroditi umjesto tebe! Bez obzira koliko ti novaca daš ili ne daš u koverti to ti ne garantuje kojom ćeš se brzinom otvarati. Ne boli porod, nego otvaranje. Moj savjet je da ne ideš na prvi bol na kliniku ( izuzev ako neprokrvariš ili ne ode plodna voda ) nego sjedi kući, broji trudove i hodaj. Kada dodješ u Kliniku, ide klistiranje i moraš leći, a kući ti možeš hodati, čučnuti, naći sebi položaj koji ti odgovara. Ja sam trudove dobila oko pola pet, a u Kliniku sam ušla tek u devet. Dok je prošlo prijemno, skidanje, klistiranje - već je bilo 21.30 kad sam legla na sto. sretno! I jako jako jako je bitan tvoj pozitivan stav.
< Poruku je uredio hanabanana -- 7.8.2009 15:00:59 >
|