almondray
|
IZVORNA PORUKA: mamma mumi Drage moje neznam da li znate, ali je epidemija sarlaha ponovo u vrticima u Sarajevu. Meni u mom vrticu gdje ide T niko to nije rekao. Inace djete odvedem 3 dana, a potom kuci jer se razboli i tako vec mjesec dana. U petakuri prosli mi se sin zali da ga bole ruke, stomak, dobije temperaturu do 39 st i povrati u mlazu 2x, ostle tegobe negirao. Prelezao 1 dan, a potom vikend preskako po kuci, zdrav ko dren. U poned. odvedem ga u vrtic ,pitam ima li bolesne djece kaze vaspitacica nema, mada sam ja vidjela dvoje djece koja su slinava, kašlju. U pon. uvece okupam sina, i primjetim osip na vratu, usnice mu karminaste, ipslazi mi jezik malinas, pregledam ostale dijelove tijela nema osipa, kontam mozda od brisanja, jer se nakon sat osip jedva primjetio vise kao crvena kozana prelazu vrata ka prsistu. Meni djavo mira neda, ja utorak uradim bris guse.U medjuvremenu nosic curi, i pojave mu se ragade, tacnije jedna na uglu usana, i ispucale usne.Isao u vric, poslije vrtica primjetim na licu i nosu dvije piknicno, a posto on stalno dira nos, pomislim da je neku infekciju fasovao.Pitam opet u vrticu ima li ko bolestan, jok kazu. Danas ga nisam poslala u vrtic, jer sam ga odvela kod prijateljice koja je dermatolog koja potvrdi da je najvjerovatnije stafilokok iz nosa, a ta ragada kao gljivicno. Medjutim danas popodne nalaz brisa guse: Streptococcus beta haemolyticus gr A- sto znaci da je sarlah u pitanju, da su te piknice ili stafilokok ili streptokok, a on dobar, nema temperature, fino jede.Planiram sutra nazvati vrtic i saoptiti za bris, jer mislim da to treba radi druge djece, mada je ocigledno, neko zdravi kliconosa bio u vrticu. Najgore mi je sto imam malu bebu od 10 mj. Sutra cu mu ukljuciti antibiotik, jer je takva baja i bojim se komplikacija. Pricu sam podijelila sa vama , da vidite da sarlah nemora imati klasicnu sliku, moze kod djece upravo poceti povracanjem, da insistirate na brisevima. I moj stariji je prije 2 sedmice prebolovao sarlah. Jedan dan ture , i dva puta povratio. Osip imao samo između nogu. Posle se tu koža ogulila i to je to.Nikakvih posebnih tegoba, vidljivih. Pio ospen sirup 10 dana, bilo je ili to ili injek.pencilina. Sad kad je kao prošlo radi neke nalaze svake sedmice.Zašto ? Zna li neko? Ima valjda neke veze sa reumatskom groznicom.
|