namkic
|
IZVORNA PORUKA: mama2009 Namkic, i ti si po prirodi blaga zena (nisi kao ja) gledaj moja D je jedan dan dosla ogrebana ispod oka, skrenem paznju teti, drugi put me teta preduhitri kao znate nju je ujela ta i ta i otkinula joj malo prsta kad sam ja prevrnula, buklvalno sam joj rekla da ce ostati bez posla ako jos jednom cujem da joj fali nesto. Jer ja nisam poslala dijete u vrtic kako bi imalo traume nego da ga paze tete. Mozes pokusat razgovarat sa djecakom, ako ni to ne bude imalo efekta porazgovaraj sa direktoricom, koja ce te primiti i otvorena je za razgovor. sretno i veliki poljubac za M. Ma na prvu sam eksplodirala, nbili smo kod kuće kad mi jeto ispričao. Moj M imao veoma jaku moć zapažanja, skenira svaki detalj, čak zna gdje je ko bio u tom trenutku. Hoću ovo da Vam kažem. od svih tih dešavanja(za koja ja znam ) a sigurno ima i onih za koja neznam dijete mi je dobilo" nočne more" Već 8 noći budi se oko 2 sanja ogromne bube koje ga napadaju ,izlaze iz ormara,ispod kreveta, ujedaju ga za noge, vrišti, nesmijem ugasiti svjetlo jer se boji mraka, drhti, trese se, srce mu jako lupa.ima izluđen pogled i na sve oov mi je odgovor dala naša forumašica ,kopiram ga u nastavku. Moje iskustvo je da učiteljice dosta toga tolerišu, ne mogu ili neće da budu sudije svima, dosta je toga pod ćilimom.Slažem se i da je puno djece u vrtićima a malo učiteljica i savki puta isti odgovor "Nemožemo sve vidjeti",šta to znači???? Mjeseceva Pratilja danas u 09:33 Za: namkic Odg: nočne more Lijepi pozdrav. Hvala ti sto si se javila. Dobro dosla si. Period nocnih mora i ruznih snova obicno traje oko druge i trece godine zivota. DIjete jos uvijek tada uveliko otkriva svijet, pretaca stvarnost u mastu, i obrnuto, sto najcesce *izlazi* na san. Tvoj djecak je aBd prevazisao ovaj period. On ima 4 godina. Veliki je. Duboko vjerujem da su to rezultati desavanja u vrticu. Pogledajmo zajedno simboliku njegovih snova. Velike, strasne bube. Tako on dozivljava svoje vrsnjake. On se plasi da ne stane na njih jer zna da bi mu naudili, povrijedili ga. Molim te, nemoj se plasiti. Dobro je da znamo da je dijete u vrticu, da ima problem sa svojim vrsnjacima, da problem nije psihicke prirode vec rezultat njegovog nezadovoljstva u vrticu. Obavezno razgovaraj sa djetetom, otvoreno. Pouci ga da ne udara prvi, ne uzima igracke kada se dr dijete igra. Uci ga samostalnosti, individualnosti, postenju. Neka ne udara prvi ali neka se zna odbraniti kada ga udare. Mislim da je tako jako fer i posteno. Razgovaraj i sa upravnicom vrtica, tetama koje se brinu o djeci. Razgovaraj i sa roditeljima malih siledzija. Tiho, odmjereno, bez frustracija, hladne glave. Uz Boziju pomoc to ce se vec rijesiti ali ti napravi prvi korak. Ne cekaj nikog. Necemo dopustiti da se jedan djecak tako tretira, zar ne? Javi mi sta si poduzela. Oprosti ako kasnim s odgovorom. Svako dobro ti zelim. Nadam se da cemo ostati u kontaktu.