Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Drage moje, imam jedan problem pa bih molila vašu pomoć. Radila sam testove krvi i urina, glukoza je normalna, ali su ketonska tijela u urinu pozitivna. Da li je netko imao takve nalaze? Doktori , svi od reda, nisu sigurni kako je to moguće, jer ketoni se javljaju ukoliko je povećan šećer (što kod mene nije slučaj). Inače sam trudna 7 tjedana. Hvala na svakom odgovoru jer sam jako uplašena.
Povišeni ketoni u urinu koje ne prati povisenje glukoze u urinu najvjerojatnije su uzrokovani žeđanjem ili gladovanjem ili kombinacijom istih prije davanja uzorka na analizu.
Pretty mama, da nisi mozda bila gladna prilikom davanja urina/uzorka urina na analizu... Zar ti nisu rekli da postoji ta mogucnost ako ti je ŠUK normalan?? Ja bih ipak ponovila pretragu... Ali, mozes i ovako.... Potrazi u apotekama stapice, koje uronis u urin, i koji ocitavaju vrijednosti ketona i secera u urinu, i sama napravi te pretrage, pa vidi sta ce "reci" stapici... Sretno
< Poruku je uredio Emina* -- 24.10.2008 21:07:17 >
i na mom nalazu piše da su ketoni u urinu pozitivni (+), glukoza u urinu neg. a u krvi unutar granica 4,95. Ima li neko "novije"iskustvo vezano za ovo? Radila sam prije 2 sedmice i onaj ogtt test, ali nalazi još nisu gotovi (nemaju materijala) i ja se već polako nerviram
Ako su ketonska tijela pozitivna, a glukoza u urinu negativna, ne radi se ni o kakvom dijabetesu. Razlog je, vidim, gore vec neko naveo. Prije davanja uzorka si bila gladna ili zedna, ili oboje istovremeno (ili bila gladna duze vrijeme) Neregulisani dijabetes (konstantno povisen secer u krvi) prate ketoni u urinu, ali u tom slucaju dolazi i do prolaska secera u urin takodje (dijabeticka ketoacidoza).
Ako ti je secer u krvi bio normalan i u urinu negativan, nemas razloga za brigu.. Ipak se posavjetuj opet sa svojim ljekarom
< Poruku je uredio Trnoruzica -- 19.3.2010 11:12:52 >
eh evo i nas na ovu temu-...andrej mi je bolestan, konjuktivitis , upala grla, zacepljen nos, visoka temperatura...i naravno dobili smo ospen, tobrex i nisitu ili operil uan nosic...te vadili nalaz urina zbog osipa oko cune pa da provjerimo da nije neka bakterija....no nalazi su super sve vrijednosti u granicama normale ..nema ni leukocita, ni bakterija..samo ketoni poviseni NA 6 a normalna je vrijednost 0,5...e sad sam se bas bila zabrinula....no procitah vec gore da moze biti razlog gladovanje i zeđanje...on dan prije je jako malo jeo...vecerao nije , valjda zbog grla odbija...i tu noc mu je temperatura spala pa je i slabo pio...ujutro naravno smo uzimali urin u 6 ujutro..ni jeli ni pili...meni drago samo da nema bakterija dok me ovo nije zabrinulo , jer do nase dr. mogu tek u petak, tocnoije moj muz koji je provjerio na internetu odmah me docekao uspaniceno da ga vodimo na hitnu , jer moze biti secer u pitanju..oh panicara, on je prvo procitao najgore i nema nista osim toga...mal me srce nije prekinulo ...e sad mislim da mogu mirnije cekati svoju doktoricu pa da ponovimo nalaze ..a ne da jurim po pedijatriji valjda ..ipak je djete bolesno ine jede i ne pije ovih dana.
Da se vratim na temu. Imala sam jednom uzasno povisena ketonska tijela... To nastaje usljed prevrzog sagorijevanja masti u organizmu, sto opterecuje bubrege a posebno jetru. Dakle, usljed dijeta, mrsanja i sl..
Treba neko vrijeme da se to iskorijeni... mlijeko i mlijecniproizvodi u vecim kolicinama pomazu u tome. I nema nikakve veze sa povisenim seceroom. meni je bio nizad - malo ispod donje granice. ne u trudnoci, ranije..