Anoniman
|
Zena koja zivi za muza i dijete, brine o njemu i u najmanjim sitnicama, misli o njemu ko o sebi, da li zasluzuje da on bude pod uticajem majke, kojoj je ocito krivo sto on voli zenu i pomaze zeni u poslovima, i da se libi da joj pomogne u necemu i uradi nesto umjesto nje? Njegov otac njegovoj majci nista ne pomaze, sve je na njoj, od lozenja vatre do kuhanja. a kako ima obavezu prema muzu, tako i prema svim njegovim, sve na njoj. Sto se tice mog i njenog odnosa, jako hladan. Prolazila sam kroz tezak period, trebao mi je neko da mi cuva dijete, jedno vrijeme je htjela, a onda mi je otvoreno djelima pokazala da mi ne zeli pomagati iako zivimo u istoj kuci. Ja sam njoj bila uvijek na raspolaganju, ali kad sam shvatila njen stav prema meni i ja sam se povukla. Ne nudim se ni ja vise da pomazem. Iako mi je bude zaista zao ponekad, ali sama je kriva za mnogo toga. Ali ta zena mene ne voli, pretpostavljam da i mom muzu govori protiv mene. Neki dan, pored mog muza zivog i zdravog koji sjedi kraj nje dok se ja ganjam za djetetom, pita mene jesi li ti nalozila vatru. Samo da bi njemu uputila na znanje da "ni meni gospodji ne fali nista da nalozim, ne mora on". To sam tako shvatila. Njoj je krivo sto se njen sin i ja slazemo i sto on meni pomaze. Sve to nebi bio problem da ona ne utice s tim na mog muza. Neko jutro ustali, hladno, kazem mu treba nalozit. Hajde on nalozi bez pogovora a kad je krenuo na posao zamolim ga da ponese smece i baci, usput mu je, ali on se libio, kao "ma de..., ma hajde ponijeti cu". Kao da je u svojoj glavi imao recenicu: dovoljno je sto sam nalozio, mozes odnijet i ti smece. A to je samo uticaj. A ja za njega radim vise od previse. Mislim na njegov zeludac, da li je gladan kad je puno u poslu, odnesem mu sendvic, i sl., a da ne govorim da ga rucak svaki dan ceka, zena ga ceka, pripremljena odjeca, kad radi do kasno servirano ga sve doceka... iako sam i ja puna obaveza. Zasluzujem li ja tako od svog muza koji bi inace meni u svemu pomogao od srca, koji je divan, ali taj uticaj je nevjerovatan. Boze, postala sam rob tudjih raspolozenja. Gdje sam ja u njegovom zivotu onda, u majcinim ocima i rijecima?
|