Maglicica
|
Drage moje, da vidim da li se neka od vas susrela sa ovim problemom - vec par dana me boluckaju prepone, vise lijeva nego desna i pubicna kost, ali danas sam pravo nadrljala , bol je postao uzasno jak, i da ne opisujem ja, evo vise detalja u tekstu ispod (inace sam 38+3 sedmica) Kako se manifestuje dijastaza pubične simfiza? Simptomi i znaci dijastaze pubične simfize zavise od stepena dijastaze i najčešće su osećaj bola na prednjoj strani karlice koji postoji nekoliko dana, do nekoliko nedelja nakon porodjaja bol se može pojačavati na dodir i biti veoma intenzivan bol se pojačava prilkom hoda i podizanja jedne noge bol može da postoji u kukovima, preponama i donjem delu trbuha postoji neprijatan osećaj propadanja karličnih i trbušnih organa nekada se može čuti, ili oset_iti pucketanje u ovoj regiji kod velikih dijastaza, postoji patkast hod sa stopalima okrenutim upolje Ili iz drugog teksta Dominirajući sindrom disfunkcije simfize jest bol. Ona se pojavljuje u pubičnoj regiji, preponama, unutarnjem dijelu natkoljenica, donjem dijelu leđa i kukovima. Također je bolno i oteano stajanje na jednoj nozi, penjanje i silaenje niz stepenice, ulazak i izlazak iz auta te okretanje u krevetu, posebice tijekom noći. Neke su ene osjetile jak pritisak u pubičnoj regiji, "klik" dok hodaju, te osjećaj trganja u donjem dijelu trbuha prilikom kihanja, kaljanja, ustajanja i naglog kretanja, no to moe biti povezano i sa irenjem maternice zbog razvoja ploda. Simptomi sds-a pojavljuju se najčeće u drugom tromjesečju trudnoće, već od 12 tjedna trudnoće. Neke ene registriraju tu bol kao blagu neugodu, a nekima je ona prava muka i onemogućuje ih u normalnom funkcioniranju. Kako se postavlja dijagnoza dijastaze pubične simfize? Anamneza sa tipičnom kliničkom slikom i objektivnim pregledom je dovoljna da se postavi sumnja na dijastazu pubične simfize. Definitivna dijagnoza se postavlja na osnovu rendgenskog pregleda karlice. Tokom trudnoće može se načiniti ultrazvučni pregled, ili pregled nuklearnom magnetnom rezonancom. Kako se leči dijastaza pubične simfize? Lečenje dijastaze pubične simfize podrazumeva ordiniranja analgetika, mirovanja i korišćenje širokog povoja, ili midera koji drže karlicu. Operativno lečenje dolazi u obzir samo kod velikih dijastaza pubične simfize sa razmicanjem kostiju većim od 4 cm. Utjecaj sds-a na porođaj Svakako obavijestite svoga porodničara da imate ovaj sindrom. U ozbiljnijim slučajevima ovog sindroma moe se razmiljati o carskom rezu. Naalost, ne postoji način kojim bi se predvidjelo hoće li se ovaj sindrom pojaviti i u sljedećim trudnoćama niti hoće li bol u sljedećim trudnoćama biti jača. No točno je da raniji tretman ovog sindroma moe pomoći da se bol maksimalno reducira. Postporođajna bol U nekim slučajevima bol nestaje nakon porođaja, dok se kod nekih ena ona tek nakon porođaja pojavi. Nakon porođaja razmak između kostiju se smanjuje, a ligamentima treba otprilike 3 do 5 mjeseci da se vrate u normalnu veličinu i potpuno očvrsnu simfizu pubis. Naalost o ovom sindromu se vrlo malo govori i nije rijetkost da liječnici uopće nisu upoznati s njim. No svaka ena koja osjeća te simptome ili neki od njih treba to reći svom ginekologu koji je moe uputiti na daljnje pretrage da bi se utvrdilo je li bol rezultat normalnih promjena u trudnoći ili je moda u pitanju sindrom disfunkcije simfize. U svakom slučaju potrebno je učiniti sve to se moe kako bi trudnoća bila to ljepe razdoblje ivota svake buduće majke. Uglavnom, imam sve navedene simptome i bolove, pa me zanima je li to jos nekom zvuci poznato :)
< Poruku je uredio Maglicica -- 15.9.2012 0:10:08 >
|