|
RE: Visok pritisak, savjeti! 3.11.2012 13:22:07
|
|
|
|
raspolozena mama
|
nekada se pritisak od 160/90 smatrao normalnim, a onda su uveli standard da ne smije gornji biti veći od 140 da bi se proglasio normalnim i porasla je prodaja antihipertenziva... nego, evo ti moje iskustvo, ne treba ti apaurin: ja sam zimus kada je onaj visoki snijeg napadao bila u 37. sedmici trudnoće i valjda od sekiracije ako se počnem porađati a ne može se od snijega izaži napolje, skočio mi pritisak na 140/90... jela sam u par navrata dva dana bijeli luk i pila sok od paradajza kao i narandže, maslonovo ulje, SVE TO POMAŽE, a ne škodi nikome i puno je zdravije i spao na normalu Uglavnom, evo šta je još važno napomenuti za hipertenziju u trudnoći: Klinička slika: Hipertenzija u trudnoći podrazumijeva krvni pritisak 140/90 mm Hg ili viši, ili ako je sistolni (gornji) pritisak viši za 30 mm Hg, a dijastolni (donji) za 15 mm Hg od uobičajenih vrijednosti, u dva mjerenja sa razmakom od 6 ili više sati. (ja sam još uvijek na granici... nisam prekoračila na svu sreću) Trudnoćom uzrokovana hipertenzija se dijeli u tri kategorije: hipertenzija preeklampsija eklampsija Mirovanje u krevetu (najčešće u bolnici) je jedini efikasan način regulisanja krvnog tlaka. Ova mjera je obično dovoljna do kraja trudnoće, ali ako se simptomi pogoršaju, i utvrdi se da ugrožavaju bebu, porođaj će biti izazvan prije predviđenog termina. Nakon porođaja, krvni tlak majke se obično brzo vraća u normalu, a simptomi se povlače. U rizične faktore za pojavu eklampsije ubrajaju se i blizanačka trudnoća, hronična hipertenzija, trudnoća poslije 35. godine i gojaznost, budući da je eklampsija tri puta češća kod starijih trudnica i onih sa prekomjernom težinom. Starije trudnice često imaju povišen pritisak i prije graviditeta, a ponekad za njega i ne znaju sve dok im ne bude otkriven u trudnoći. A što se tiče pomoći sa prirodnim sredstvima, te ishranom: Visok krvni pritisak (hipertensio arterialis) je bolest savremenog doba, a njegove komplikacije infarkt i šlog su najčešći uzrok smrti na našim prostorima. Visina krvnog pritiska ukazuje na stanje srca. Da bi se spriječile bolesti srca i krvnih sudova pritisak treba da bude ispod 140/90. Postoje mnoge namirnice koje mogu da snize krvni pritisak. Ishrana je najvažniji način borbe protiv visokog krvnog pritiska (hypertension), bilo u kombinaciji sa farmakološkim lijekovima ili kao zamjena za njih. U azijskim zemljama se od vajkada koristi celer za snižavanje krvnog pritiska. Dr Vilijam Eliot (William Elliott) sa univerziteta Čikago je izolovao iz celera supstancu koja snižava krvni pritisak, što je potvrdio eksterimentom na pacovima. On smatra da celer snižava krvni pritisak smanjujući hormon stresa koji dovodi do sužavanja krvnih sudova i porasta pritiska. Celer je prema tome najefikasniji kod bolesnika kod kojih pritisak raste zbog psihičkog stresa. Uz to celer je u eksperimentu dovodio i do sniženja holesterola, koji je često povišen kod osoba sa esencijalnom hipertenzijom. Još jedan legendarni narodni lijek za visok krvni pritisak i to veoma efikasan, čije je dejstvo naučno potvrđeno, je bijeli luk (allium sativum, garlic). On je kao lijek dosta korišten u kineskoj narodnoj medicini. Nedavno je u Nejmačkoj ispitivano njegovo dejstvo i ustanovljeno je da znatno snižava dijastolni (donji) krvni pritisak kod oboljelih sa srednje teškom hipertenzijom. Taj efekat se postiže sa nekoliko češnjeva dnevno. Efekt bijelog luka je tokom ispitivanja postajao sve veći, što govori o njegovom kumulativnom dejstvu. Bijeli luk je na sniženje krvnog pritiska djelovao najviše svojom sposobnošću da opusti glatke mišiće krvnih sudova, i tako ih proširi. To dejstvo je posljedica velikog sadršaja adenozina, koga ima i u crnom luku. I sirov i kuhan beli luk snižavaju pritisak, ali je svjež efikasniji. Berlinski istraživač Peter Zinger smatra da su omega – 3 masne kiseline u ribljem ulju glavni lek za hipertenziju. U lakšim oblicima hipertenzije male doze ribljeg ulja mogu dovesti do normalizacije krvnog pritiska, a kod težih oblika mogu pojačati dejstvo lijekova beta blokatora. Da bi se regulisao krvni pritisak, kod većine ljudi, je potrebno najmanje tri obroka masne morske ribe nedjeljno (losos, skuša, tunj, sardina i haringa). Potrebna količina omega – 3 masnih kiselina je 2000mg dnevno što se može obezbijediti sa 100g svježe skuše, 120g konzerviranog lososa ili 200g sardina. Mononezasićene masne kiseline maslinovog ulja takođe snižavaju krvni pritisak. Voće i povrće vjerovatno snižava krvni pritisak, jer je on kod vegetrarijanaca niži. Primjećeno je da prelazak na vegetarijansku ishranu snižava krvni pritisak. Antioksidansi iz voća i povrća na zaobilazan način povećavaju prostaciklin koji širi krvne sudove, dovodeći do pada pritiska. Povoljan efekat ima i vitamin C iz voća i povrća. On djeluje preventivno, jer njegov nedostatak vodi ka porastu pritiska. Dr Kristofer Balpit (Christopher Bulpitt) iz bolnice Hamersmit navodi niz podataka o tome da su visok krvni pritisak i moždana kap češći kod ljudi koji unose malo vitamina C. Kalijum ima znatan uticaj na krvni pritisak. Njegovo nedovoljno unošenje dovodi do porasta krvnog pritiska, a unošenje hrane bogate kalijumom ga snižava. Nedovoljno unošenje kalijuma u organizam dovodi do zadržavanja natrijuma, koji povećava krvni pritisak. Hrana bogata kalijumom je pečen krompir, dinja, avokado, blitva, breskva, kajsija, šljiva, sok od paradajza, nemasni jogurt, pasulj, losos, soja, banana i badem. Kalcijum može, kod osoba osjetljivih na so, odnosno osoba kojima raste pritisak pri unosu slane hrane, da dovede do njegovog sniženja. S jedne strane kalcijum povećava izlučivanje natrijuma, koji povećava pritisak, a sa druge strane on smanjuje lučenje parathormona, koji takođe povećava pritisak. Kalcijuma ima dosta u mlijeku i mliječnim proizvodima, lososu, skuši i sardinama sa kostima, kelju, suhim smokvama, tofuu, soji, lišću repe, brokulima i pasulju. Kod velikog broja bolesnika (30 – 50%) smanjenje soli u ishrani može znatno da snizi krvni pritisak. Prema istraživanjima Rosa Feldmana (Ross Feldman) sa Univerziteta Ontario manji unos soli omogućuje bolju elastičnost krvnih sudova, što dovodi do pada krvnog pritiska. Sniženje unosa soli može da se ostvari ako se ne konzumira gotova prerađena hrana i suhomesnati proizvodi, jer oni sadrže velike količine soli. Kod 15% osoba sa hipertenzijom znatno sniženje unosa soli nema efekta, a kod nekih može čak i da povisi pritisak. Natrijum iz soli može da ošteti krvne sudove mozga i dovede do moždanog udara bez porasta krvnog pritiska. Neslana ishrana se posebno preporučuje bolesnicima koji osim povišenog pritiska imaju problema sa bubrezima i srcem. Jedna čaša vina dnevno ili jedno žestoko piće dnevno nemaju uticaja na pritisak, ali ga veće količine progresivno i stalno povećavaju. Kod osoba koje dosta piju prestanak unosa alkohola može da dovede do normalizacije pritiska. Kafa nije glavni krivac za hronično povišen krvni pritisak. Kofein prolazno povećava pritisak kod osoba koje povremeno piju kafu, čak i kod onih koji je redovno piju, posebno kada su pod stresom. Većini ljudi sa hipertenzijom kafa ne smeta, ali se ne preporučuje onima kojima pritisak znatno raste kada su pod stresom. Takve osobe, kad su pod stresom, imaju preteranu reakciju nadbubrežne žlijezde na kofein, što podiže krvni pritisak. Savjeti osobama sa visokim krvnim pritiskom: Jedite što više voća i povrća, jer su prepuni poznatih i nepoznatih supstanci koje snižavaju pritisak (vitamin C, kalijum, kalcijum...). Jedite naročito celer i bijeli luk. Jedite masnu morsku ribu, kao što je skuša, losos, tunu, sardina ili haringa tri puta nedjeljno. Manje solite jelo. Ne iznosite slanik na sto i ne jedite industrijsku hranu i suhomesnate proizvode. Ograničite unos alkohola na jedno do dva pića dnevno. Izbegavajte opijanje, koje može znatno da povisi pritisak. Ako ste gojazni, oslabite. To je siguran način da spustite krvni pritisak
_____________________________
Jedan osmijeh ne košta ništa, a daje mnogo Obogaćuje onog koji ga prima A ne osiromašuje onog koji ga daruje Ne traje dulje od jednog trena A sjećanje na njega ponekad je vječno
|
|
|