Hanady RR
|
iskreno ovo zakonsko rješenje meni je vrlo nerpihvatljivo. najprije radi djeteta, kojem svakako nije mjesto u zastupničkoj klupi, niti smatram da je to nešto što treba biti dio odgoja djeteta. nadalje to što je malena sa njom ne znači da joj posvećena kao majka...ona se ne igra sa djetetom i daje mu dovoljnu šažnju, nego dijete uči do nje pa diže ručicu. nadalje, potrebe djetet ovako malenog su zaista drugačije u odnosu na ono što joj moje prižiti bistvovanje u zastupničkoj sati. ja nebih nazvala ovu ženu uspješnom u oba smisla po osnovu povih podatak...radije bih rekla da je zakinuta i zbunjena ovakvim odnosm prema svome djetetu kao i poslu koji obavlja a isti zahtjeva ozbiljnost. a odgovori na pitanja...hm Je li moguće u današanjem sviejtu muške dominacije biti u isto vrijeme uspješna majka, zaposlena majka, ali i svesishodna supruga, kćerka, sestra, komšinica? Muškarci imaju dominaciju to je neminovno, no žene su im je dozvolile i dale. definicija uspješnog je uveliko različita do žene do žene, a posbeno kada godvorimo o uspješnosti različitih spolova. Ako ut o uključimo socijalne prilike i moralne pa i trsadiconalne norme zemlje u kojoj se živi, biti uspješan je vrlo upitno. mislim da uspješnost na svakome polju je onolika koliko mi želimo, ako želimo zvjezdane staze kraijere, dijete će sigurno ispašatati jer muškarac kada dobije dijete svi mu tapšu po ramenu i ne smatraju da će mu to smetati u daljnjem radu...dok žena kada dobije dijete, posbeno je anlaiziraju kao da će doći do smanjenja njene pameti i potencijala jer je rodila. Kod mene uvijek je nešto "zakinuto". Ako je jedna strana u pozitivim, druga mora ispaštati. Nekada mojom voljom, a nekada uticajem okoline i zakonskih rješenja. Kod avakoga je nešto zakinuto. Svaka žena ima trenutak stagnacije kada stane na loptu i kaže, ja se neću boritii sa vjetrnjačama. karijera nije samo dolazak na posao i obavaljnje radnoga dana. uspješnost u poslu je napredovanje iz godine u godinu...kod nas nalaziš žene koje su u srednjim godinam sa dogojenom djecom krenule u neke pohode karijerne ovoga tipa, ili mlađe žene koje još nisu majke i udate ili pak one kojima ''porlazi zadnji voz'' al sa karijerom dobile su epitet prejake osobe kojoj muškarac i neće lake šale prići. Kako li bi naše muške kolege podnijele dijete na radnom mjestu? Nikako. Ili bi se ljubazno smješkali i onda likovali jer ti si dovela dijete na posao a on je svoje sotavio svojoj ženi pa će tu bez obzira na sposobnosti koje ima biti ''muškarac'' koji će ti lake šale preoteti poziciju koju zaslužuješ. najtužnije što će dobiti podršku kolega , šefova ali budimo relano i klegica i šefica. Niko ne shavat , pa i rjetke žene...da majka rođenjem djeteta ne gubi pamet i sposobnost...da je ona tada u situaciji da je i sposobnija i relanija govoriti o nekim starima i obavljati iste. Vrlo često se zapitam-kako bi oni bili sve gore nabrojano? Koliko bi im trebalo da sklahiraju, ili bi se pak prije adaptirali s obzirom da uživaju podršku trenutnih zakonskih rješenja, odnosno "solidarnost" sa večim brojem muških kolega? oni to nebi ni pokušavali...svjesni činjenice da nisu sposobni za to jer neće dobiti podršku većine. Niti jedno zakonsko rješenje ovoga tipa nije rpedloženo do muškarca niti su muškarci bili ti koji su ga lobirali. Njima je ovo9 nebitno jer oni imaju svoje žene koje čuvaju njihovu djecu. U principu... Žena je ta koja ima mogućnost da bude uspješan i kao majka i azaposlenica, međutim njena uspješnost se ne mjeri isto kada postane i majka. nažalalot svjedoci smo da žene koje rode sa dolaskom na porodiljsko gube pozicije kje zaslužuju,a u eventulanoj arspodjeli istih dok je ona na porodiljkom na nju s ei ne računa iako njeni pozitivni uspjesi do dana kada je rkenula na pororidljki dopust su mnogo mnogo izražajniji do onih kojima se prilika pružila.