|
RE: Tik, ima li ga vase dijete? 23.4.2012 21:48:09
|
|
|
|
sos15
|
Pozdrav! Možda će vam moje iskustvo pomoći. Naime, mom nećaku su se sa četiri godine pojavili tikovi. Bili su jako izraženi i učestali, tačnije, nije ih imao samo dok je spavao. Manifestovali su se kroz grimase na licu, trzanje ramenima, trepkanje očima. U jednom periodu nismo mogli izaći ni u šetnju s njim jer je on svaki čas zastajao da odradi tik. Iako je imao samo četiri godine, već je osjećao da ga drugi čudno gledaju i poćeo se povlačiti u sebe. Znate kad mi je znao plačući reći: Tetka, ja ne mogu prestati to raditi. Bio ih je svjestan. Čim smo to primjetili tražili smo na netu rješenje. Pokušali smo se pravii da ne primjetimo,pa onda razgovarati s njim, pa povećati fizičku aktivnost, u fazonu da se izmori, ali ništa nije pomagalo. Odveli smo ga kod lokalnog psihologa, ali nam ništa nija pomogao. Obišli smo još par psihologa u blizini i oni su nam preporučivali razne nalaze ekg, ct glave, itd, sve je bilo u redu, ali tikovi nisu prestajali. Neki su preporučivali i lijekove, ali nismo se na to odlučili. Onda sam slučajno na jednom forumu pročitala za dječijeg neuropsihijatra u Beogradu, koji je imao pozitivnog iskustva u liječenju tikova i odlučili smo se probati i kod njega. S obzirom da smo iz Bosne nije nam bilo lako ići svake nedelje za Beograd s djetetom, posebno što smo s terapijama započeli u zimskom periodu, ali on nam je bio poslednja nada. Par mjeseci smo svaki vikend išli kod doktora na tretmane, i već nakon dva mjeseca uočili smo poboljšanje. Doktor se kroz igru i razgovor s njim upoznao i pokušao mu otkloniti neke njegove unutrašnje strahove. U početku je mama bila s njim, a kasnije je on bio sam s doktorom. eću vas lagati da su tikovi potpuno nestali,ali s vremenom su se smanjili, i sad su jako rijetki. Sad on ima 8 godina i ide u školu, trenira, nema nikakvih problema. Ponekad pri nekoj novoj situaciji , kad se unervozi, znaju se pojaviti,ali zaista rijetko. Bitno je da su ga djeca prihvatila i da kad se i ponekad jave ne reaguju na njega, a on ih sad predosjeti,pa ih zna prikriti. Moj savjet vam je da ne odustajete i da tražite i dalje pomoć, jer toj jeci je pomoć itekako potrebna, ne okrećite glavu od problema. Ako koga interesuje mogu mu na pp ati podatke i ovom doktoru. Izvinite na dugom postu.
|
|
|