ElEmina
|
Draga mama alma, ne bih se složila s tobom. Delfin, kao turistički radnik mislim da mogu da ti pomognem i dam informacije iz prve ruke:) BH Airlines ne leti tri sata, njihov let je isti kao i Turkishev, 1h i 50min. Razlika je u tome što BH Airlines ima jutarnju satnicu, a Turkish poslijepodnevnu. Tako da ukoliko krenes BH Airlinesom u 06:15 u Istanbulu si u 09:05 po lokalnom vremenu (druga vremenska zona, po nasem vremenu u 08:05) i imaš čitav dan na raspolaganju za smještaj, obilaske i sl. Turkish leti oko 14:30 i 18:30, 15 min gore-dole, nisam sigurna. Naime, od kada je Turkish postao jedan od vlasnika BH Airlinesa nasim malim ATR-ovima «leteći tramvaj» se pridružio i BOEING 737 koji leti upravo za Istanbul. Najniža cijena avio karte se kreće od 391,00 KM u totalu s taksama, a preporučujem ti da je kupiš u aviokompaniji direktno-BH Airlines.BH Airlines ne leti subotom. Cijene Turkisha su cca 20-30 EUR skuplje i ako se opredjelis za Turkish, kupi kartu u Turkishu. Ili kod mene:) koju god hoces:) Sto se tice smjestaja, Taksim je «budan» po noci pa mozes izaci u set_nju, radnje rade do kasno i td., dok Sultan Ahmet i Laleli nisu preporucljivi za out poslije 21h ali su blizu najvaznijih znamenitosti. Obavezno obidji Eyup i iza Eyubije dzamije udji u liftov ekoji voze na vrh Piere Lotti. Divan pogled, divne slike za albuma i caj za pamcenje:))) Centar Olivium je pravi za shopping-outlet-pristupacne cijene. Na netu nadji mapu metroa tako da znas gdje koji metro vozi i to ti je najbolji nacin kretanja po Ist. Ako ces ostati duze obavezno otidji osim svega navedenog u Bursu. Fino na bus, bus na trajekt, još malo vožnje i za 2-3 h si u Bursi,gradu svile i nakita, grad poput Sarajeva, samo u MAXI izdanju. Identično, ULU džamija koja je fascinantna, mala čaršija oko džamije, Koza han, kao i nas Morica. Ono sto u Bursi imas, a u Istanbulu ne, je kilometarska ulica sa mini radnjama u kojoj za male pare mozes butik u ormaru napraviti. Sve se to nalazi u neposrednoj blizi kao npr.carsija-Skenderija, a malo iznad imas Yesil turbe-Zeleno turbe i dzamiju i tik do njega restoran u kojem moras probati Iskender kebab.I to pod moranje ako odes:) Hotel mozes rezervisati online, preko agencije, a vala i na licu mjesta. Evo hotela koji po mom iskustvu ima niske cijene, dobru uslugu i cistocu koja je na 1.mjestu : Link izbrisan Hotel nije nesto extra klase i zvjezdica-mislim da je 3, ali u Istanbulu te klase pa cak i vise cisceg nema. Ukoliko se odlucis za njeg, poslaji mi poruku na pp pa cu ti proslijediti broj vlasnika koji zna engelski i pomoci ce ti u svemu sto se tice boravka u TR, veoma srdacan i ljubazan gospodin. Dakle, neobavezno, usluga koju cinim za drage mame na RR:) Eto, ukoliko ti mogu pomoci s jos nekom informacijom javi mi:) I da, jedna jos vrijedna informacija:) Ukoliko imas lomljenog zlata ili ono sto ne nosis, ako budes isla obavezno ponesi u Bursu gdje ces najbolje proci sa zamjenom, a ako ne, onda moze i Istanbul, koji je opet povoljniji od Sarajevskih zlatara.
< Poruku je uredio Ilhana RR -- 23.6.2010 16:39:30 >