|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RTG i trudnoca
24.4.2009 20:33:27   
Nunny
Nadam se da mi mozete pomoci interesuje me koliko RTG moze uticati na deformitet bebe
zapravo isla sam na snimanje vrata a nisam znala da sam trudna...
Danas sam saznala da sam u 6 sednmici velicina fetusa je 0,38mm
pa me brine da li je to dovoljno razvijeno i moze li imati nekakav deformitet kad se to moze otkriti

Izvinjavam ako ova tema vec postoji... 
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: RTG i trudnoca
25.4.2009 18:18:38   
Anoniman
Posavjetuj se sa ljekarom, obavezno.
Ako je trudnoca 6 nedjelja, to se racuna od prvog dana zadnje menstruacije, a ovulacija je tek 14 dana posle tog prvog dana menstruacije.
Znaci da si zapravo trudna 4 sedmice.
Da li si u ove zadnje 4 sedmice radila to snimanje ili prije?

(odgovor članu Nunny)
  Neposredna veza do poruke: 2
25.4.2009 20:02:00   
Mya_81 RR
Mislim da se ne moras puno brinuti, ali svejedno se posavjetuj s ginekologom....ja sam isto pila neke tablete dok nisam znala da sam trudna i sve je OK.

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 3
25.4.2009 23:24:08   
Nunny
radila sam prije 15 dana user posted image

(odgovor članu Mya_81 RR)
Neposredna veza do poruke: 4
26.4.2009 0:37:54   
lamama
Posavjetuj se obavezno sa ljekarom, i moja dobra drugarica je slikala zub a nije znala da je trudna a čekala bebu 3 godine i sutradan poslije slikanja uradila testb kada ono plus, i nekidan je rodila živog i zdravog dječaka hvala Bogu, tako da ne mora ništa da znaći ali ipak trk kod ljekara i sretno.

dijagnoza sekundarni sterilitet, dvije vanmaterične, jedna trudnoća-plod se nije razvijao, odstranjen jajovod, drugi prohodan
1. IVF Mb -0
2. IVF Mb -0

(odgovor članu Nunny)
Neposredna veza do poruke: 5
27.4.2009 19:46:08   
Nunny
gin. kaze da to ne mora imati nikakvog uticaja...za sad se razvija super a za 3 sedmice cu raditi tripltest i to ce pokazati eventualno ako ima neki problem...ostaje mi samo da cekam...

(odgovor članu lamama)
Neposredna veza do poruke: 6
3.5.2009 19:30:59   
Anoniman
Obavezno javi Nunny... Pozdrav

(odgovor članu Nunny)
  Neposredna veza do poruke: 7
1.2.2012 23:18:26   
Skvo RR
prenos postova

IZVORNA PORUKA: Ady

Pozdrav cure,
Puno puta sam se pitala što ako se nekoj trudnici desi da nezgodno padne i da pod hitno *mora* na rengensko snimanje ( iako znam, da prilikom trudnoće imamo pravo potpisati da nismo usuglašene s tim ). Utječe li to jako loše na plod? Što se dešava?

IZVORNA PORUKA: Rabi

ja mislim da se ne preporucuje bilo kakvo rtg snimanje u trudnoci!
Isla sam do sad nekliko puta na rtg snimanje kicme i svaki put me sestra pitala jesam li trudna i postoji li mogucnost da sam... jer sigurno skodi!
a opet s druge strane poznajem jednu gospodju koja je u trudnoci dozivjela saobracajnu nesrecu i bila prinudjena na rtg snimanje. Bila je cini mi se u 7 mj. trudnoce! Rodila je zivu i zdravu curicu, a danas djevojku
A tema svakako postoji, nema nesto posebno napisano..ali evo linkuser posted image
http://www.ringeraja.ba/forum/m_263173/mpage_1/key_/tm.htm#263173

IZVORNA PORUKA: zvončica

Evo moje "strucno" misljenje, jer sam radioloski smjer. Određene rtg-pretrage, naravno, uz vrlo jasnu indikaciju, smiju se učiniti i u trudnica. Ne preporucuje se prvo tromjesecje, ali ako je prijeko potrebno, naravno da ce se uraditi rtg snimanje. Postoji zastita, olovne kecelje kojima ce se zastititi trudnica, smanjiti doza zracenja na minimum, smanjiti polje zracenja na minimum.... I svakako moze se uraditi MRI, jer tu ne postoji zracenje, ali bez kontrasta.
Eh, da dodam jos....pod obavezno je pitanje "da li ste trudni i kad je bila zadnja menstruacija", jer trudnicu ce poslati na snimanje samo ako je nesto hitno i vazno...a u principu svakoj zenskoj osobi u fertilnoj dobi se prilikom bilo kojeg snimanja stavlja zastita preko karlice.

Pala sam i uganula gleanj. Bila sam na RTG-u ili kako se to ve kae ( rengenskom snimanju). Postoji ansa da sam trudna. Jo mi je jako prerano za test. Sad se bojim za bebu, ako je ima u pudi user posted image . Nadam se da joj se nita nije dogodilo zbog RTG-a. Nemam jo ni dokaze da sam trudna jer jo trudnou ne mogu dokazati.

Pisala sam ti vec gore sta i kako u vezi rtg snimanja.....jesu li ti stavili zastitu?

Stavili su. Ja se samo bojim da sam trudna, a bila sam na RTG-u.
Puno ti hvala! Stvarno neznam šta bih da tebe nema ovdje. user posted image

Eto vidis....pametne moje kolege, stavile zastitu...prema tome, no sikiriki i opusti se...stvarno nema razloga za paniku vjeruj mi...ja ti zelim da budes sto prijeuser posted image i da clanak ne boli
user posted image user posted image

IZVORNA PORUKA: mama alma RR

Zvončice kakva je to zaštita o kojoj ti pričaš i koja kategorija treba da se bude pa da dobiješ tu povlasticu, i koliko se treba pauzirati nakon RTG, da bise trudnoća ostvarila, vala ja sam u 2011. više bila na RTG nego kod fotografa, nikad mi tu zaštitu nena staviše, a ostala sam trudna u septembru, a bila na RTG u junu mislim,

IZVORNA PORUKA: animagical

ta zastita je koristenje one kecelje koju svakoj zeni stave preko gonada... koliko znam nema potrebe za ikakvom pauzom radi planiranja trudnoce...
i molim te da se promijeni naziv teme u rentgensko snimanje u trudnoci....

Alma, zastita je u vidu kecelje manje ili vece....manja kecelja se prebaci preko gonada ili karlice, zavisi sta se snima, a veca kecelja se fakticki obuce i zastiti te cijelu od vrata pa do cipela...postoji i stitnik za stitnu zlijezdu...znaci sve zavisi koji dio tijela se snima... Tu nema povlastice, svim osobama u fertilnoj dobi se stavlja zastita, bez obzira musko ili zensko. Te doze zracenja brzo ispare, da se tako izrazim, nema potrebe za nekakvim pauzama zbog trudnoce...Moze se pojacati unos mlijeka par dana i to je sve, jer i kolege koje rade u zoni zracenja bi trebalo da svakodnevno konzumiraju mlijeko, a koliko znam niko to i ne radi i svi su zivi i zdravi.
I aparati su danas noviji, samim tim je i doza zracenja odmah manja....zakljucak....ne plasite se toliko rtg zraka user posted image

Sa one strane ideje o dobrim i lošim djelima,
postoji jedno polje. Tamo ćemo se naći

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 8
2.2.2012 0:07:15   
M kao Mama
E, svašta ja sam snimala bubrege 5 puta sigurno u prošloj godini i pluća jedno tri puta, sve RTG niko mi ne stavi tu kecelju,

(odgovor članu Skvo RR)
Neposredna veza do poruke: 9
2.2.2012 11:50:18   
zvončica
Kad si snimala pluca, trebali su ti staviti zastitu preko karlice, a sto se tice bubrega, tu nisu mogli staviti zastitu jer se onda nista ne bi vidjelo na snimku. Predpostavljam da si radila nativni snimak bubrega ili mozda urografiju....

Volim sve sto vole mladi :D

(odgovor članu M kao Mama)
Neposredna veza do poruke: 10
2.2.2012 13:36:16   
M kao Mama
Ne znam moja zvončice, ovo oko bubrega imam mikrolitijaze, a za pluča imala upalu plauča, al ja te zaštite ne vidjeh,nejse, sve ovo pitam jer sam sada trudna pa eto i o tome razmišljam u besanim noćima,

(odgovor članu zvončica)
Neposredna veza do poruke: 11
2.2.2012 13:43:10   
koka i po
RTG je zabranjen samo u trudnoci.
nema rizika za razvijanje ploda prije trudnoce.

Dva hajduka ....jedan veliki i jedan mali

Ja cu biti uvijek obicna zena, u masi neprimjetna...neko kome je stalo da barem malo uljepsa i promjeni ovaj svijet i podari mu malo ljudskosti.

(odgovor članu M kao Mama)
Neposredna veza do poruke: 12
2.2.2012 15:06:17   
zvončica
Alma, da se ne sekiras, ne moze naskoditi bebi, jer kako kazes pretrage si radila u junu, a ostala trudna u septembru.
I da se ne ponavljam opet......RTG snimanje se moze obaviti i u trudnoci, nije zabranjeno, ali uz jasnu indikaciju i preporuku ljekara i uz odgovarajuce mjere zastite.

Volim sve sto vole mladi :D

(odgovor članu koka i po)
Neposredna veza do poruke: 13
2.2.2012 17:35:37   
M kao Mama

Alma, da se ne sekiras, ne moze naskoditi bebi, jer kako kazes pretrage si radila u junu, a ostala trudna u septembru.
I da se ne ponavljam opet......RTG snimanje se moze obaviti i u trudnoci, nije zabranjeno, ali uz jasnu indikaciju i preporuku ljekara i uz odgovarajuce mjere zastite.

hvala mila puno

(odgovor članu zvončica)
Neposredna veza do poruke: 14
2.2.2012 22:14:46   
Ady
animagical-Super što postoje moderatori/ moderatorice user posted image

(odgovor članu Skvo RR)
Neposredna veza do poruke: 15
5.3.2012 19:31:33   
amarilius
drage forumašice može li mi neko odgovorit da li je u trudnoći snimao zub,mislim da sam trudna a slomila sam prednji zub pa moram na snimanje sutra da li je opasno user posted image

"Ne bojim se oluja ,jer učim kako da jedrim svojim brodom"

(odgovor članu Ady)
Neposredna veza do poruke: 16
20.3.2012 9:09:04   
pumababy

IZVORNA PORUKA: amarilius

drage forumašice može li mi neko odgovorit da li je u trudnoći snimao zub,mislim da sam trudna a slomila sam prednji zub pa moram na snimanje sutra da li je opasno user posted image

Kasnim mozda amarilius s odgovorom..
Ja sam u subotu snimala zub a u 14 sedmici sam trudnoce..Mene je zub puno boleo pojavila se velika upala tako da sam morala a i zubar i asistent su rekli da ne skodi bebi,obukla sam zastitu,Ja zivim vani sad ne znam kako je to u Bosni a ovde je dozvoljeno pod zastitom ..Pozz

10.08.2010.

(odgovor članu amarilius)
Neposredna veza do poruke: 17
Stranica:   [1]
Stranica: [1]
Idi na:

Anketa

Za dojilje.
пеперутка16

Malo čudno pitanje, ali me zanima: da li su dojilje probale svoje mleko?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *