|
RE: Pet godina ima,i piski se u gace 3.1.2012 13:18:33
|
|
|
|
mišur
|
Mi baš i nismo u kategoriji petogodišnjaka, ali moj dječak je već veliki dječak od 3g. i 9. mjeseci, tako da se javljamo na ovu temu, u nadi da ćete nas posavjetovati. Luka je skinuo dnevnu pelenu sa 2g.i 2mj., malo poslije rođenja seke. Bez ikakvih problema, pritisaka, jednostavno je brzo skontao i bio spreman za to. Imali smo jedno vrijeme fazu da mu se omakne u gaćice i to često, ali je to brzo prošlo. On je takvo dijete koje trpi do zadnjeg trenutka, do granice izdržljivosti i već kad mu skidam gaće, on počinje da piški, bez prethodnog namještanja. Ako seslučajno nedgje zadesimo gdje nismo u mogućnosti odmah tog trenutka da ga skinemo, već počinje da paniči da će se upiškiti i obično i malo upiški gaćice. Pokušali smo ga opominjati, zapitkivati i džaba, on se zaigra i kao da ne primjeti da ga tjera dok ne dođe do krajnjih granica. Ali to nije naš problem Naš problem je noćna pelena koju još nismo skinuli Znači, prošlo je 1g. i 7mj. od kako smo savladali upotrebu wc-a i kontrolisanja vršenja nužde, i u početku nisam htjela da forsiram noćnu pelenu, čekajući taj "famozni" znak da je trebam skinuti onda kad par noći bude suva. Ali nama se to nikada nije desilo! Njegove pelene su sve punije i punije, a najčešće i pokvasi i pidžamicu koliko napiški u toku noći. Pokušala sam ga buditi da piški u toku noći, ali i pored toga što bi piškio, on bi se u međuvremenu upiškio i u gaće, i uopšte ga nije budilo to što je mokar, da mu je smetalo. Pokušala sam mu smanjiti tečnost pred spavanje(popije mlijeko oko 18-18.30-2dl) i malo vodice pred spavanje, par gutljaja. Ali opet puna pelena! Razgovarala sam i sa našim pedijatrom, koja misli na ne bi trebale biti u pitanju nikakve fizičke i fiziološke smetnje, jer bi se do sad nekako manifestovale, već da je on jednostavno takav i da se previše opusti dok spava, pa ne može kontrolisati bešiku. Ne vjerujem da je pitanju bilo kakav stres i strah jer on tako oduvijek piški i nismo imali faze napredovanja i nazadovanja po pitanju noćne pelene. Napominjem još da i on u toku dnevnog spavanja nosi pelenu, jer i tad imamo isti problem. Eto, to je naš prpblemčić...Nadam se da će neko imati neki savjet ili preporuku, slično iskustvo koje bi pomoglo. Da li da ga forsiram da ustaje po noći da piški dok ne skonta, ili da ga pustim da bude mokar, ili da tražim mišljenje odgovarajućeg dr, ili da jednostavno sve pustim kako ide, dok on sam ne počen kontrolsiati mokrenje po noći? Ja zaista ne znam nijedno dijete njegovog uzrasta u svom okruženju koje još nosi pelenu po noći, pa sam zato pomalo zabrinuta
|
|
|