boogy woogy
|
Ma ja sam ranije citala o toksicnim materijama koje vrebaju iz opreme za bebe, ali nakon sto sam se "opekla" na par tema (pdf platnene pelen i aditivi u hrani) odlucila sam da vise ne otvaram ovakve ili slicne teme. U svakom slucaju koga zanima nek' procita: (http://toxicnation.blog.hr/2008/12/1625728842/sacuvajmo-zdravlje-nase-djece.html) Američki znanstvenici upozoravaju roditelje na štetnost kozmetike koja sadrži ftalate! Dječji šamponi, losioni i puderi ugrožavaju razvoj!!!!!! Navodim: "Bebi-šamponi, losioni i puderi koji sadrže ftalate jednako su opasni za zdravlje djece kao i dječje igračke ili dude-varalice koje sadrže takve spojeve, upozorili su američki znanstvenici sa sveučilišta u Washingtonu. U istraživanju provedenom na 163 bebe u dobi od dva do 28 mjeseci utvrđena je visoka razina ftalata u urinu kod beba koje su roditelji kupali, čistili i njegovali proizvodima što sadrže takve kemikalije. Prisutnost ftalata u dječjem organizmu, upozoravaju stručnjaci već godinama, ostavlja posljedice na reproduktivno zdravlje, te kod dječaka usporava genitalni razvoj, a kod djevojčica izaziva prerani rast grudi. Ftalati su tvari koje se koriste za omekšavanje plastičnih masa. Zbog dokazanog štetnog utjecaja na zdravlje djece, proizvodi s ftalatima u Europskoj uniji su već dvije godine zabranjeni. Zabrana se, međutim, odnosi na igračke, ali ne i kozmetičke proizvode, poput šampona, losiona, pudera, vlažnih maramica. Za njih vrijedi djelomična zabrana pa se u takvim proizvodima ne smije nalaziti samo manji broj ftalata koji se u proizvodnji plastike obilato koriste. Hrvatska se, ističu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, strogo pridržava europskih propisa, te se na našem tržištu ne može naći ništa što ne "prolazi" i u zemljama EU. Problem je, međutim, u onome što na takvim proizvodima ne piše, jer se ftalati često ne navode na deklaraciji o sastavu proizvoda. - Gledamo proizvode po sastavu, odnosno onome što piše na deklaraciji. U 35 godina rada nisam odbila još ni jedan kozmetički proizvod zbog prisutnosti ftalata - kaže Vjera Haberle, voditeljica Odjela za predmete opće uporabe i medicinske proizvode HZJZ-a. Dr. sc. Valerije Vrček s Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta u Zagrebu kaže kako je biološko djelovanje ftalata nedvojbeno utvrđeno. “To je nezgodna kemikalija, koja 'lupa' po svemu. Sigurno je da je topiv u masti te da bez problema prodire u kožu. Onaj tko svakodnevno aplicira kremu za tijelo što sadrži ftalate sigurno će platiti cijenu”, ističe dr. Vrček. Osim u dječjim igračkama i kozmetici, ftalati se nepotrebno koriste kao aditivi za mnoge druge proizvode. "Čak i odjeća, pogotovo ona uvezena iz Kine, koja ima veći udjel poliestera, posve sigurno je impregnirana ftalatima koji prelaze na kožu", upozorava dr. Vrček."
|