anitaa
|
Zdravo, nova sam tu i stvarno ne znam je li bila tema. U stvari sve je relativno glatko išlo kod moje 20-o mjesečne djevojčice, sve u svoje vrijeme pa tako i s govorom, mislim da je prve riječi izgovorila s jedva 8 mjeseci mama, tata, baba, deda, poslije ljeto došlo - dosta smo vani bili i sve joj zanimljivo i ponavlja bibi, kuko, maca. Početkom devetog mjeseca jaslice- šok, prvenstveno zbog odvanja od mene, jer je dosta vezana za mene (i silom prilike, ni mm ni ja tu nemamo rodbine), srećom od sebe je samostalna, živa, društvena pa je poslije cca mjesec dana oduševljena išla u jaslice. Vrlo brzo nakon odlasla u jaslice (poslije možda deset dana ) primila je vakcinu koja se dobija s godinu dana. Dok se ona privikla, dok sam se ja navikla na posao u to je došla zima i zanemarili smo očito - totalno nazadovanje u govoru. Uslijedila su sve češća pitanja - i teta iz jaslica i okoline - pa priča li kod kuće išta? Da, na bebećem jeziku, a ostalo je mama, kao neka poštapalica, rijetko dada- to je od nekadašnjeg tata ostalo, baba, deda, avav, rijetko ponovi nešto, ali baš ono nezainteresovano, kao da je blokirala, trudi se da nešto izgovori, ali nije sigurna u sebe, pa i ne pokušava. Sve potrebe su joj zadovoljene, pa i ne treba se mučiti. Nije problem odvesti je kod logopeda, ali ono što znam je da logoped ne može pokrenuti govor, može samo korigovati. Izvinite što sam se raspisala, ali ipak me ovo muči, nije mi nimalo svejedno, čini mi se bilo bi mi lakše da do sad nije ništa ni pričala. Odavno sve razumije, baš ono kopča da nas sve iznenadi. Hvala unaprijed i pozdrav.
|