Cvrle
|
Ne znam tačno kako to opisati. Jednostavno zdravo se hraniti. Ja inače zbog druge svoje bolesti, bez prestanka unosim vitamine (dodatke) naročito b-kompleks. Ali sam izbacila sva gazirana pica iz upotrebe (to su bukvalno pesticidi) pa cak i ove sokove u tetrapaku (doduse od njih imam zgaravicu, ali je i to hemija). Bijeli šećer - katastrofa. Slatka mi je bilo najteze se odreći. Nije sada da ne jedem slatko, ali bas pazim sta i KOLIKO konzumiram. Jer sve su to prazni ugljihidrati (nista zdravo, a puuuno kalorija i puno secera koji pravi haos sa hormonima). Bolje je ugljikohidrate za energiju unositi kroz krompir, rizu, kukuruz,... Gledam da kada mi se jede slatko uzmem voće. Inace jedem dosta voca i povrca. Ne jedem puno masnu hranu (litar ulja mi bude dva i vise mjeseci u kuci), ne zacinjavam previse. Puuuuuno zelenog povrca (inace dobri antikarcenogeni, samim tim jako zdravi). Recimo, ne kupujem vise obicnu rizu, nego integralnu, jer su u njoj sacuvani svi vitamini, jeste skuplja (1kg=3,5km) ali se isplati. Pijem puno vode i nezasladjenih cajeva (radi prociscavanja organizma) i ponekad sokove od svjezeg voca i povrca (ima super recepata). Kafu konzumiram najvise dva puta mjesecno i to ako mi bas treba energije a nemam kada odspavati. Doduse ja sam kafu izbacila radi fibroadenoma na grudima. Nekome kafa ne smeta (ali umjereno). Integralni hljeb. I tako to. Ima dosta odricanja, ali sta cu. Skontala sam da nacin ishrane utice na funkcionisanje mog organizma, pa se prilagodjavam. U pocetku je bilo tesko odreci se nekih stvari, ali sada su mi one gadne same od sebe i uopste nemam potrebu za njima. Jer u sustini, organizam je masina kao i svaka druga. Ako u auto sipas vode (auto ne zna sta si mu sipala - gorivo ili vodu- ali nece raditi kako treba. Tako isto i covjek, i otrov je sladak i prijatan pa ga ne unosimo u organizam, ili ako jedes samo kolace (i nista drugo) tebi je lijepo ali ces se razboljeti, jer organizam ne funkcionise na taj nacin. Izvinite, ja vas utusi, ali o ovoj temi se moze pricati i pricati, ali opet sve je individualno. Pozdrav!