Emina*
|
Azra, jel ti to mene zezas ili si zaista ozbiljna Kako god, ja cu ti odgovoriti na pitanja, ako uspijem, a Bogami ko da sam na kviskoteci Sto se tice suhog zraka, mamina cura ti je vec uveliko odgovorila na pitanje, a i moj odgovor bi bio slican mozda i isti... I ja ti predlazes da ves mokar stavis na radijator, i pusti ga tamo nek se susi, ili uzmi mokar peskir ili dva pa njih ubaci u sobu. Ja to ne radim jer nam je mali stan,pa u jednoj sobi nam se pojavilo malo vlage pa se sve bojim da se ne prosiri.... Kako mamina cura rece, imas sprave za osvjezavanje i prociscavanje zraka, tzv jonizatore i ozonozatore, pa ako ti nije skupo, mozes njih kupiti i korisiti ih u sobi gdje je beba.... Ima negdje tema zacepljen nosic kod beba, a i Kana je predlozila, a i mislim da je u pravu, da kraj bebinog krevetica naspes zdjelicu vode, u koju si prethodno stavila koji cvijet od kamilice (znaci napravis caj od cvijeta kamilice), i vidjeces kako to ispari, posebno u septembru kad i grijanje bude vec uveliko radilo, vjerujem da ce pomoci..... Sto se tice nocnih podoja, ne znam ako beba spava duze od 3-4 sata po noci, mozes je probuditi i dati joj da sisa.... Mozes je probuditi iz tog razloga jer se navece u najvecoj kolicini stvara hormon prolaktin koji je odgovoran za lucenje mlijeka, tako da se navece to mlijeko najvise i stvara... Ja nisam imala potrebe da ga budim, jer je ovaj moj prvi mjesec dana sisao na svaka 2-3 sata.. Ako ti je pak zao da budis bebu, mozes uzeti pumpicu,pa se ti buditi na svako 2-3 sata pa se izmlazati, i tako ces stvarati vise mlijeka kod sebe, a od ovog sto si izmuzla, mozes napraviti rezervu.... Jer sto vise beba sisa, i sto ti vise izmlazas, vise se mlijeka stvara.. Meni bi npr bilo zao da budim bebu, jer beba kada spava luci se hormon rasta, i beba u snu najvise raste, zato ja ne volim da se beba budi, jos kad mi neko dodje pa ga uzme u ruke, a on spava... uhhhh Sto se tice svjetla, kod mene ima ona lampa na kojoj namjestas jacinu svjetla, tako da je ona na drugom kraju sobe u odnosu na bebu... Beba je maltene u mraku, ali mi treba svjetlo da ga vidim navece, a i da vidim gdje stavljam svoju siku ... Ne znam, po meni je noc noc i tako je..... Ne volim jaka svjetla...... Prvih mjesec dana beba ne razlikuje noc od dana, ali kasnije ti joj pravis ritam navece, kupanje, dojenje i spavanje, tako da i ona pocinje da shvata kad je vrijeme za sta.... Kod mene navece nema puno mazenja, poslije kupanja masiranje, tad se izmazimo, poslije dojenje i stavim ga u krevetic, zaspao on ili ne, on zna da je vrijeme za spavanje i sam zaspi... Nema puno price i kad se probudim u pola noci da ga podojim.... Nahranim ga, podrigne, presvucem i u krevetic, bio on budan ili ne...... Kazem opet da je kod mene tako...... Eh sad, za gegice, nema nikakve veze sto si uzela broj 56, nije to ni bas toliko malo, bez obzira na bebu.... Kod mene se mali rodio sa 53, i opet mu je br 56 bio jaaako velik...... I nosio je taj broj jedan mjesec dana, tako da se i ne brines zbog toga sto si mu kupila te brojeve.... Ja nisam kupovala te brojeve buduci da sam dobila od sestre uglavnom br 56, tako da smo mi uzimali fakticki vece brojeve, i bas nesto ako mi se svidjelo, uzimala sam 56..... Ps: Velicina stomaka apsolutno nema nikakve veze sa bebom, to ne znaci nikako da li ce beba biti krupnija ili sitnija .. Ima negdje tema vec postavljena.......
< Poruku je uredio dina RR -- 28.6.2008 12:33:29 >