acudesa
|
Dijeta za debljanje Mršavost je na cijeni, ali ne smije biti pretjerana. I sama sam prošla veliku fazu borbe za kilograme kad sam radila i podizala malu djecu. Koliko god sam jela, kile se na mene nisu "hvatale". Stoga razumijem sve one koji žele bar malo oblina na svojim bokovima i mogu im iz prve ruke reći da je dobro imati malo "rezerve" jer se osjećaju jačima i na neki način mogu znatno više i dulje izdržati svakodnevne napore. Treba svakako smanjiti napore i nastojati povećati unos kalorijske hrane. Pri tome treba imati na umu da se povećanim unosom kalorija može povećati tjelesna masa, no to nije uvijek lako. Za početak je potrebno, ovisno o tjelesnoj građi i visini, utvrditi poseban unos kalorija. Da bi se udebljali, potrebno je unos kalorija povećati svakodnevno za 300 ili 400, što se jednostavno rješava dodavanjem međuobroka u obliku frapea od voća i mlijeka. Nakon 2-3 tjedna, ako takav način prehrane ne poluči željene rezultate, povećanje unosa kalorija može se udvostručiti na 700-800 na dan. Važno je da je prehrana raznovrsna te da su svakako zastupljeni ugljikohidrati. Nije poželjno povećavati unos masnoća, pored ostalog i stoga što brzo daju osjećaj sitosti i zbog toga smanjuju potrebu za drugim hranjiv sastojcima. Dijeta za debljanje zapravo je primjer prehrane koju valja prilagoditi svakom zasebnom slučaju, a ukoliko je potrebno, liječnik treba propisati i uzimanje pripravaka koji potiču apetit. Primjer jelovnika: Zajutrak: šalica mlijeka s malo kave, 2 šnite kruha namazanog maslacem i medom, 1 banana Međuobrok: 1 čokoladni mouse ili dva jogurta Ručak: 100 g tjestenine s umakom od rajčica, 90g telećeg odreska na grilu s kuhanim povrćem, 10g rajčica na salatu, 1 kolač Međuobrok: 1 zdjelica voćne (130g) salate s šlagom ili frape od breskve Večera: pršut i sir na kruhu s maslacem, 3 šnite kruha, 1 grozd grožđa Koliko traje takav režim prehrane: Nekoliko mjeseci (2-3) do postizanja željenog rezultata, a potom je potrebno još nekoliko mjeseci da bi se postignuta težina ustalila. Naime, za uskladištiti 1 kg masti potrebno je nakupiti oko 7000 kcal. Rezultat: Realno je očekivati porast tjelesne težine od oko 1 kg u mjesec dana ili ponekad 4-5 kg u 3-4 mjeseca. Nakon toga potrebno je pravilnom prehranom održati postignutu tjelesnu težinu. Međutim, potreban je oprez s mastima. Bez obzira na njihovu veliku kalorijsku vrijednost, valja izbjegavati prženu hranu i previše umaka kako se ne bi opteretila jetra i probavni sustav. U protivnom, hranjive tvari iz namirnica organizam neće pravilno preraditi i iskoristiti pa od prejedanje neće biti nikakve koristi. Stoga koristite namirnice koje u sebi imaju kvalitetne, nepržene masti. Možete koristiti sve namirnice koje sadrže i do 40% masti u svome sastavu osim loja. U svakodnevnom snalaženju i odabiru namirnica može vam pomoći ova tablica: