Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Kada je vašoj bebi otpao pupak? 28.3.2008 19:50:31
stella
7 dan po rodjenju.nismo je kupali.samo smo kamilicom namakali pelenu i brisali je svaki dan.kamilica u cvatu.na 1l vode otprilike 10 cvjetova.na pupak smo stavljali gazu ispod stipaljke da je ne zulja i posipali bivacin,a cistili hidrogenom3%
< Poruku je uredio Emina RR -- 12.9.2008 13:18:24 >
Mom malenom je pupak otpao 8 dan. Kupan je svaki dan i dok je imao štipaljku na pupku. Kupala ga je sestra koja je godinama radila na Jezeru. Prije kupanja bi gazom stopljenom u hidrogen natapkala lagano, okupala ga kupkom (niveinu sam koristila od prvog dana do dan danas) posušila dobro, naprašila bivacinom, stavila sterilnu gazu i omotala je onim blago rastezljivim zavojem. Mrežicu nije stavljala jer dosta steže. Nikad nije imao nikakvo crvenilo oko pupka. Ko nacrtan mu je.
70%-nim alkoholom cistis bebinu kozu oko pupka, ako ima sukrvice...... 3%-nim hidrogenom cistis onaj pupcani batrljak, mozes nanijeti hidrogen na stapic za usi i tako cistiti.... Kad se to malo osusi, a osusi se za 2-3 sec, onda dignes onaj dio pupka sa stipaljicom, i nanosis bivacin prasak dole na pupak, ne na stipaljicu, nego ispod nje, slobodno naprasi...... Mozes staviti neku malenu gazu ispod stipaljice, pa tek onda stipaljicu na to, da bebu ne zulja...... Ukoiko se gaza zalijepi za dio pupka, slobodno uzmi neku gazu, natopi kamilicom, islobodno pokvasi dok se to ne odvoji......
Oni zavoji koji idu oko stomaka bebe se vise ne preporucuju, jer jako zulja bebu, a pelena ionako drzi sve to......
A sto se tice kupanja, to ti je individualno... Nama na vjezbama preporucuju da dok bebi ne otpadne pupak primjenjujemo tzv. suho kupanje, kakvo je stella gore opisala.....
< Poruku je uredio Eminica -- 28.3.2008 22:33:13 >
Kod mene su sve troje kupale babice. Pupak otpao 5 , 8 i 11 dan sve rađeno isto, znači da zavisi od djeteta. Kupani svaki dan. Oćišćeno alkoholom i stavljen bivacin. To je to
RE: Kada je vašoj bebi otpao pupak? 29.3.2008 12:33:11
kana
kod mene je to radila mama,sa 70 % alkoholom i onda dobro posusiti pa bivacinom,i tako svako presvalecenje ili svaki dan.Otpao je 7 dan.Moras poprilicno pritisnuti kada to radis sa alkoholom i dobro kasnije izmasirati bivacin.Uostalom Eminica je sve objasnila Pozdrav
< Poruku je uredio Emina RR -- 12.9.2008 13:20:13 >
RE: Kada je vašoj bebi otpao pupak? 29.6.2008 12:40:01
Nemirna
Već gore napisah da je sinu pupak otpao 8. dan. Curici je danas 11 dana i pupak ni blizu nije za otpadanja Kad su me otpuštali iz bolnice sestra mi je rekla da ce pupak otpasti malo kasnije jer je pupcanik bio jako debeo, ali mislila sam da će to trajati 10-12 dana...
Nema nikakve upale, napredak se vidi ali ovako gledajuci, sumnjam da ce otpasti još i za sedam dana... Nervira me jer je ne mogu okupati kako treba a ove vrucine navalile... Čitala sam da nema razloga za zabrinutost ako pupak ne krvari, nije otečen niti upaljen. Kod nje nije, ali me opet lagano brine. Ne nosi mi je se doktoru po ovim vrelinama ali ako se ne pođe vidljivo sušit za dan dva, ipak cu otići...
< Poruku je uredio Emina RR -- 12.9.2008 13:19:32 >
RE: Kada je vašoj bebi otpao pupak? 21.9.2008 11:25:27
mamyca
6 dan mu je otpao pupak a kupali smo ga vec drugog dana,to je radila moja mama i jako smo pazili da ne kvasimo pupak.Imala sam gazu i poseban zavoj koji sam mu navlacila preko pupka da ostane suh.
RE: Kada je vašoj bebi otpao pupak? 21.9.2008 13:34:04
medavi
Hariju 7 dan a Samiju 14 dan po rodjenju ja sam previjala stavljala bivacin isto s obojicom al kod sameda je pupcanik bio deblji i sporije se susio al eto sto je najbitnije otpali su
RE: Kada je vašoj bebi otpao pupak? 24.9.2008 20:50:55
lepara
mojoj selmi je pupak otpao 7 dan. kad smo izasle iz bolnice visio je na koncicu. mada je do sve razlicito od bebe do bebe. curici od moje komsinice pupak je otpao 18 dan. veliki pozdrav