MajkaTereza
|
Ne mogu da se nacudim neznanju nasih stomatologa.. Ove crne fleke su uzrokovane nizom faktora, i u principu je krivac kromogena bakterija koja proizvodi vodonik sulfid (sumpor, onos to smrdi an jaja) i ove fleke su rezultat hemijske reakcije, kalcifikacije (NE dekalcifikacije, kakav je to ekspert ) koja se desava kad dodje do spajanja tog sulfida kojeg je bakterija proizvela i zeljeza (koje dijete dobija putem vode i ishrane)i kalcija (koji takodjer utice, i koje je dijete unijelo putem hrane ili vode). S obzirom da niste sami s ovim problemom, ja bih rekla da je pitanje "prezdrave" vode - jer se svi en hrane isto - znaci voda sa puno kalcija i zeljeza, i ovo obicno dobiju djeca koja se bas zdravo hrane. Djeca s ovakvim naslagama na zubima gotovo nikad nemaju karijes, obicno zbog ogromnih kolicina kalcija koji ojacava zube (ovo NE fercera za odrasle osobe ). Sam plak se sastoji od soli zeljeza, i supstanse sa povisenim kalcijem i fosforom, i kisela ph vrijednost doprinosi da bakteriju odrzava, tako da je bikarbona jako dobar izbor,ne samo za skidanje, vec povecanje ph vrijednosti. Flor isto negativno utice , pa probajte naci pastu bez flora (ima na zadnjem spratu u BBI, urtekramova bez flora,ili Weledina). Higijena je bitna, i ako su zubici blizu jedni drugih, konac poslije svakog obroka, i malo sode..Samo zubar moze skinuti kad se vec formira, alionda treba nastaviti sam odrzavati da se ne pojavi. Pokusajte sa kupovnom vodom da vidite hoce li biti razlike, mozda su kolicine kalcija jednostavno prevelike.. Ako dajete vitamine sa zeljezom, ili ekstra zeljezo, probajte izbaciti.. Nista strasno, ne izgleda fino, ali je ustvari znak da dijete jede zdravo, i da je voda koju pijete dobra , cak i previse dobra..A bakterije ce sepovuci kad se ph vrijednost digne, a morate je dici i iz zdravstvenih razloga, jer imunitet pada kad je tijelo kiselo, tijelo koje je bazicno se bukvalno ne moze razboljeti.. Samo se nemojte brinuti, nista strasno:-) nadam se da ce uskoro bisercici da se opet bijele
|