regi
|
konacno neko iz medija da se bavi ovom tematikom! ja znam curu sa hrvatskog foruma koja je dolazila u zenicu,u centar za humanu medicinu da radi ICSI,dakle,vantjelesnu oplodnju sa doniranom spermom!!!! dakle,u drzavi u kojoj nema zakona koji to regulise,kako onda sprovesti kaznjavnja djela koje kao takovo uopce ne postoji? niti u jednom zakonu nema zabranjeno to djelo,dapace,uopce se ne tretira ta tematika.cime je zabranjeno zamrzavanje? gdje je zakon kojim se to zabranjuje? cehic svakako zivi u makarskoj,pa vjerojatno,i da mu zabrane,pobjegao bi tamo.pretpostavljam da ima i dvojno drzavljanstvo. druga stvar je opremljenost tih centara za potpomognutu oplodnju(ne znam osim tog u zenici-centar za humanu reprodukciju niti jedan vise.ostalo su privatnici)ili strucnost ljekara. meni licno je najpogubnije i najtuznije bilo kad sam isla kod ginek u sklopu priprema pred Prag i VTO,a ginekolog sa 20 god iskustva mene pita ,nakon sto sazna za azoospermiju mm,potpuno odsustvo spermija u ejakulatu, kako se pripremamo za IVF? ! sa azoospermijom,IVF je nemoguc! ne znam za to u Gradačcu,gdje su cijene kao da je u New Yorku,ali ovo ostalo je tuga i jad. moja jetrva je bila na VTO kod Karahasana u Zenici,covjek joj nije trazio niti jedan nalaz:niti papa test,niti briseve ,niti hormone,niti testove na spolno prenosive bolesti,nista! svako ko je iole u ovom fazonu MPO ,zna koliko su ti nalazi bitni i eliminatorni. recimo,sad se utvrdilo da moja jetrva ima iznimno nizak progesteron-hormon trudnoce i zena prirodno ne bi mogla odrzati trudnocu,kamo li nakon IVF-a. nakon svega,ne znma kako da ocekujemo da se neko pozabavi sa uticajem i znacajem rada stitne zlijezde,dakle TSH ispod 2... ja sam zahtjevala tsh ispod 2,niko od dr mi nje htio ni u snu smanjivati tsh koji je u ref vrijednostima. ja sam ,nakon 6 god borbe sa neplodnoscu, razocarana i tuzna zbog stanja u nasoj drzavi. kao slag na tortu, u moru tog neznanja i nebrige otvorena je klinika skuplja nego Mariborska sa dr.Vlaisavljevicem kao jednim od ljekara tamo,koji je jedan od najeminentnijih ljekara iz oblasti neplodnosti u Evropi,cije se iskustvo i znanje nicim ne moze platiti. apsurd!