vesnamk
|
IZVORNA PORUKA: Breskva Kako mas skontala ova metoda djeluje tako da opušta mišiće (ispravite me ako griješim), rješava se spazma-što je veliki plus kod djece sa CP-om, a kako djeluje kod ataksije i atetoze? Vesna napisala si da pomaže i kod ADHD sindroma pa me interesuje kako djeluje pošto su inače djeca sa ADHD sindromom motorički veoma aktivna neka pitanja mi se motaju po glavi i prvi put čujem za ovu metodu pa bih se voljela informisati...a otiću i na tvoj blog pa možda nađem i odgovore Drago mi je što metoda uspijeva i što Ana daje pozitivne rezultate Draga Breskva, u pravu si da se sa ABRom smanjuje spazam. Ali sa ABRom mi ustvari oporavljamo strukturu tela. Jachamo , unutarnje organe, njihove omotice, pa sve do koske i samu kozu. U stvari jachamo sve, do same chelije. tako da u ABRu dijagnoze nisu uopshte vazne. Vazna je struktura tela. Shta nije kako bi trebalo da bude,i kako sve to ispraviti.To shta ja znam je da svako od dece koje sam videla na ABR preglede u Makedoniji , svi oni imaju problem sa grudnog kosha, svi imaju smanjen volumen pluca, stomak, je vrlo mali itd....Sa ABrom zelimo da normaliziramo telo, da se dobije segmentacija , da se jasno vidi koji dio tela gde pocinje a gde zavrshava. Kod nas tacno se zna, shat je gde i kolko ima razmaka . Na primer , imagju radnjeg rebra i karlice kod nas iam oko 3-4 prsta. KOd moje Ane na pocetku nije bilo razmaka, uopshte. Tako da Ana nije nikako mogla da sedi. Ali zato sad kada smo dobili 2 prsta mogu da je psoatveim u sedechem polozaju. Probleme vezane uz nekontrolisane pokrete, koje postoje kod atetoidne forme, su vezane narovno uz probleme strukturu tela. To je problem koje postoji u celo telo, veoma je izrazena slabost zglobova , nepostojanje te segmentacije a s time nemogusnot da se neovisni pokreti realoziraju, i tako ad je nemoguce kontrolisati pokrete. Veoma je interesantno da se kod ovih deca i razmak izmegju prshlene na kicmu veoma smanjen. Tako da svi mishici koji su vezani uz kicmu nemaju normalnu duzinu. Kada se i mi neshto iznenadimo i mi imamo neku reakciju, malo se stegnemo.Pa i ova deca se isto tako reaguju na emocije, ali njihova reakcija je znatno razlikuje od nashe , jer se i stanje i kicme znatno razlikuje od stanje nashe kicme. Te reakcije su veoma neugodne i za deteta pa bi bilo dobro da se to stanje promeni. A menja se. Moguche je. ADHD deca, nevoraovatno ali istinito. I oni imaju probleme u strukturu tela, io toa grudni kosh, stomak, vrat , glava, vilica, i tako dalje. I kod njih postoji slabost zglobova, pa zato i maju probleme sa finom motorikom. Prva poboljashanja se dobojaju u koncentarciju i paznje. Vezba za grudi omoguchuje da se volumen pluca povecha, tako da se povecha i kolicina kisika koji dolaze u krvi, a preko krvi i u mozak i u celo telo.Ali nije samo to. Ova deca su u stalno pokretu jer traze neko stanje u koje se osecaju najugodnije. I to je vrlo normalna stvar. Jer svako od nas zeli se ugodno osecati. Zashto ne bi i nasha deca, pa nisu oni vanzemaljci.Kako se reshavaju probleme strukture, tako im olakasha pa onda se ta hiperakstivnost pocinje smanjivati, agresija takoge....i njihovo normalno je sve blize nashem normalno. Problem strukturu glave, je takogje jasno izrazen , pa ova deca kad placu lice im se mnogu rumeni, a neki od njih cak imamju i glavobolje. Problem smanjeni volumen pluca, dovodi do poteshkoche u disanju. Zamislite da se mucimo da bi disali, naravno da bi bile loshe volje i ne bi nas nisha zanimalo. Zamislite ukocen vrat, koji ogranicava pokrete glavu. Svako od nas je to nekad dozivio. Pa to celi dan smo nervozni, jer nam oduzima tolko vremena i konecntaracije da bi zavrtili glavu. Tako da sve probleme koje imaju deca sa posebnim potrebama su vezane uz strukturu tela.Kako se struktura oporavlja tako se dobijaju poboljshanja. ABR je veoma logicna terapija, i ja je od srca svima preporucujem. Niko se neche razocarati, jer svi dobijaju rezultate.Nece uzaludno baciti svoj novac, jer che svom detetu olakshati i poboljshati zivot. Jedino treba da se radi po oko 2-3 saata svaki dan. Ako to roditelj moze,onda ABR je prava stvar. Nadam se d asam razjasnila neke stvari. Pozdrva.
< Poruku je uredio vesnamk -- 1.3.2011 12:11:57 >
|