Ilhana RR
|
Prebaceno sa teme "Sta se kuha i pravi za bozic" IZVORNA PORUKA: ivanas drage moje forumašice interesuje me šta planirate spremati za nadolazeći praznik božić jer sam ja u velikoj nedoumici pa reko da ovako podijelimo mišljenja i iskustva IZVORNA PORUKA: marinčii ja ću praviti 3 vrste kolača,a na ručak idemo kod sveki tako da neću kuhati ništa IZVORNA PORUKA: ivanas ma i ja planiram poraviti jadro oblatnu, sitne kolačiće gdje dođu 4 vrste od jednog recepta i šarene keksiće ali se dvoumim za slano jer imam najavljene goste i 1 i 2 dan i na ručak i na večer pa se pojedo živa. bit će sarmica, pečenje pite ali ne znam šta još uhuhuh IZVORNA PORUKA: Apotekarka Ja kontam praviti 6 vrsta kolaca:cupavci su obavezni radi mm,oblatna sarena,rolat,marcipan,bajaderu i trostruki uzitak Ruska salata obavezna,sarma,pite ce mi napraviti Mira(tatina zena)a ha njoj salatu,peci cu pecenje neko,bit ce narezanog i to je to...a svakako Badnju vecer provodimo s obitelji od mm. IZVORNA PORUKA: leli§ zene da vas pitam---nije vezano za jelo ali... kako se zove ona zelena trava koja se stavi na vlaznu gazu ispod jelkice pa proklija i naraste, i koje je znacenje iste? IZVORNA PORUKA: Hanady Ja ne slavim Božić ali moj najbolji prijatelj koji je ujedno i moja kuma na vjenčanju slavi. To što ti pitaš je Božićno žito.Božićno žito simbolično predstavlja umiranje i ponovno rađanje prirode, prema bujnosti i veličini proricala se rodnost i uspješnost nadolazeće godine. Božićno se žito njeguje do Bogojavljanja ili Sveta tri kralja, 06.januara mislim, a onda se tim kao treba nahraniti domaće životinje ili ptice. uglavnom mama moga kuma meni je to objasnila jer ona tako simpa dekoriše svoj stol sa žitom da je to za nepovjerovat. I njena rečenica svima onima koji ga njeguju u ovom periodu je ''Stasalo Vam bujno i zdravo, visoko i jedro božićno žito da bi Vam takva i nova godina bila.'' Meni je ovo bilo zanimljivo pa sam i zapamtila. IZVORNA PORUKA: leli§ ma mene ovdje pitaju kakvi su obicaju za bjram bozic itd kod nas... rekoh sto znadoh ali kad sam spomenula travu oni stali gledaju a i ja stala skontah da nemam pojma sta je... mozes li mi jos samo reci je li to samo zito pa se zove Bozicno zito ili Bozicno zito je posebna vrsta zita? IZVORNA PORUKA: milenium To nije Božićno žito,nego Božićna pšenica koja se sije na svetu Luciju 13.12. simbol je novog rađanja.a drži se dok ne uvene,nije nužno odrediti do kad.ako sagnjije prije neće se držati na stolu gnjilo normalno da će se bacit.u to žito se stave tri svijeće koje se pale na Božić uz prigodnu molitvu.a svijeće ne moraju ni u žitu stat ako netko neće,mogu i na svjećnjaku. moje je žito naraslo već 2cm IZVORNA PORUKA: tea lana RR ja narucila od mame1 kolace jer sam antitalenat za pravljenje istih a mami reorganizacija u firmi tako da ce ona jos napraviti tortu i breskvice.A od slanog se kod nas uvijek pece janje,bude sarma neizostavna,janjeca dzigerica na saft,krompira zapecenog,pita,paprika crvenih pohovanih,povrca na pari,salata ruska i kisele.i domace lisnate pogace IZVORNA PORUKA: marinčii ja za Božić budem kod mm-ovih ,a dan posle idemo kod mojih tako da sam oba ta dana slobodna od kuhanja,napravim te suhe kolače i francusku salatu,a kod nas se jede juha,pa sarma,pečeno janje i krompir,onda naravno pršut,sir,domaća kobasica,slane kiflice,pita njam ,njam..biće svega finog možda se malo i popravim IZVORNA PORUKA: dadada -za badnjak, bakalar (kojeg ostane i za bozic) - pecena sunka u tijestu - salate: lukmira, ruska -domaca pogaca od lisnatog tijesta i suhi kolaci...oni standardni IZVORNA PORUKA: marinela Evo ja cekam jos jedan dan pa idemo za Bosnu Dolje cu sa sestrom praviti kolace,mi inace puno pravimo i to uglavnom suhih jao kako se radujem...A inace sva tri dana Bozica su mi rasporedjeni gdje imam ruckove tako da ja dolazim na red tek iza Bozica....Najvj.cu praviti nesto lagano da se svi odmore od one teske hrane. IZVORNA PORUKA: maja78 Dok su baka i deda bili zivi bozicni rucak je uvijek bio tamo i svo slavlje, vec se pocetkom decembra pocinjalo praviti, sitni kolaci, moja baka, tetka mama i kasnije i ja, i pravilo se po 30 vrsta sitnih kolaca vagano u puuuuuuuno kila. Kad je baka ostarila mama i ja smo nastavile praviti sitne kolace ali puno manje. Sad kad bake nema, tetka je u drugoj drzavi mi ne slavimo bozic (iz uvjerenja) ali se obiljezi malim ruckom radi nasljedja. Sitne kolace i dan danas pravimo i bas veceras cemo poceti (nekih 10-ak vrsta), bude sarma za rucak, neko pecenje, ruska salata, torta i eto. Ali sve to nije ni bluzi onoga nekad, sto meni fali. IZVORNA PORUKA: ivanas mi za badnjicu idemo u goste a za prvi dan od samog jutra pa do kasno u noć imamo goste dok drugi dan kreće od ručka pa do kasno navečer. odlučila sam se za prvi dan: supica, sarmice, pečenje, ruska salata, burek, proja,rolat mesni, domaći kruh od heljde i raznoraznih žitarica, povrće mix i hladna plata, a uz to sve domaća turšija i sitni božićni kolačići drugi dan: supica, sarmica, pečenje, ruska salata, burek, punjeni ramstek, domaća pogača, burek, zapečeni krompir, hladna plata, a uz to sve domaća turšija i sitni božićni kolačići treći dan: pa valjda ću i ja negdje uspjeti otići kod nekoga u goste IZVORNA PORUKA: emma.L Eh ove godine je prvi put cijeli ručak i kolači na meni. Nekako kako ovi stariji umiru i nakon bake nije isto. Kako netko napisa, idemo kod mog tate zato što je Božić, a njemu to i nije nešto posebno. Meni jeste, ali on ne želi doći kod nas, kao da ne ostane kuća prazna. Tako da mene čeka spremanje sljedeći tjedan a onda transport napravljene hrane u Mostar - luda kuća! Planirala sam za vikend napraviti dvije vrste sitnih kolača- neke kuglice od suhog voća i kekse sa klinčićima u onim raznim oblicima. Nekad sljedeći tjedan ću napraviti bajaderu i ako stignem, neki kremasti kolač. Onda ću praviti sarmu, jer to mogu par dana ranije i juhu- to planiram zalediti. Onda ćemo dolje zajedno s tatom praviti tepsiju ispod sača (odnosno u električnom pekaču)- teletina, krompir, mrkva, luk, paprike, tikvice, bijeli luk. Iz te tepsije povrće bude super i uvijek prvo njega pomlatimo, pa onda meso. Pite planiram naručiti kod Nagiba i pokupiti u četvrtak pred polazak. Salata ruska i carska salata (to je plan za srijedu uvečer). Samo da preživim i da me dijete ne zaboravi u ovom spremanju . A onda će mi u nedjelju, kad se vratimo, doći sarajevska rodbina i tome se uvijek radujem, jer svi dolaze samo meni . Bit će krem juha od prokulica, krmenadle u senfu zapečene sa pire krompirom (jednostavno a dekorativno i svima ukusno), ruska salata, carska salata. Eto... Baš se radujem. IZVORNA PORUKA: MarinaDK Svinjsko pecenje, jagnjece pecenje, najvjerovatnije i piletina radi mene, peceni krompir....Sarmice sa mijesanim mesom, razne salate, kisele a i svjeze. nisam majstor za kolace, najvjerovatnije da cu kupiti torte...Uz sve to ide i meze....Prvi dan Bozica je kod mene , drugi dan Bozica mi dolazi otac pa cemo svi zajedno kod nasih prijatelja(pokojnog zeta roditelja) IZVORNA PORUKA: tea lana RR http://www.coolinarika.com/recept/marcipan-prutici http://www.coolinarika.com/recept/mamine-bajadere http://www.coolinarika.com/recept/753475 http://www.coolinarika.com/recept/snijezne-planine http://www.coolinarika.com/recept/rolada-od-pistacija-i-bijele-cokolade http://www.coolinarika.com/recept/croquembouche http://www.coolinarika.com/recept/biser-je-u-skoljci http://www.coolinarika.com/recept/kokosov-rolat Par prijedloga IZVORNA PORUKA: Apotekarka Ja sam napravila sve kolace... Trostruki uzitak Marcipan Šarene onlatne Rolat od oblatni Cupavci Bajadere E sad slijedi slano sutra i prekosutra.... IZVORNA PORUKA: mamica87 MM me stalno pita kome cemo za bozic on je odusevljen sa bozicnim kolacicima kao malo dijete .Zanima me kada se ide uopste na bozic da li prvi dan ili drugi-mislim na prijatelje Ja sam cula kao prvi dan samo porodica dolazi na bozic jel istina IZVORNA PORUKA: Apotekarka Ma ne znam mi na to ne gledamo uglavnom obidjemo moje i jegove a znamo navecer posjetiti kumove i prijatelje...To kod nas ne igra neku ulogu a na Badnjak iskljucivi bude okupljena samo obitelj za vecerom... IZVORNA PORUKA: emma.L Apotekarka, baš si vrijedna . Ja sam dovršila sarmu, bajaderu i veknu od oraha. Napravila sam i medenjake, ali na svaki treba staviti upozorenje "Na vlastitu odgovornost, ne plaćamo zubara" - ispali su kao kamen. Tako da ću ih smiksati sutra sa sokom od naranče i pokušati napraviti nešto od njih, hehe. Još ću napraviti samo tigar tortu i praviti kuglice od smjese. Večeras ili sutra se bacam na juhu od koljenice i carsku salatu. Mamica, bujrum kod nas . Mi zaista nismo nigdje išli prvi dan, tek 26. obilazimo ostale i nama dolaze. Sada znam to i prekršiti jer nemam puno vremena u Mostaru, pa smo nekako pogubili i taj red. IZVORNA PORUKA: mamica87 kako sve to zvuci ukusno i puno kalorija . Hvala na pozivu malo si nam daleko,a ruzno vrijeme ne bi sumnjala kada bi mm pristao na poziv . IZVORNA PORUKA: tea lana RR meni dosli svi kolaci od mama1,WAO kako su ukusni,toliko su dobri da sam narucila jos jedan kilogram do veceras.A ranije sam tri. IZVORNA PORUKA: istra09 Ja upravo pravim kolače. Gotov je rolat od kokosa (odličan je, ne peče se), sada pravim "kolač na metar", a kasnije ću raditi suhe kolačiće sa džemom. Sutra smo kod mame na ručku, tako da neću pripremati ništa slano. Puse svima. IZVORNA PORUKA: ivanak Kod nas u Hrvatskoj se različito pravi hrana na Božić. Recimo neki peču janjetinu, svinjetinu - znači klasično pečenje. Zatim, netko pravi sarmice sa pire krumpirom i salata. Netko opet pravi zeleni kupus sa suhim mesom, poznatu menestru. Od kolača: najbolje ti je praviti sitne i suhe kolače. I recimo tortu imati u frižider. Ja sam pravila: oblatne, pitu mađaricu, orahnjaču, zvjezdice, rafaello kuglice. Misla sam i lambadu, ali nisam stigla.
_____________________________
~~~ Living the dream ~~~ * Lamija 6 maj 2008 * Vedad 20 decembar 2014
|