|
Život žene,Medicinski vodič,dr.Ana de Kervasdue 27.6.2008 11:44:43
|
|
|
|
IvaG
|
Knjiga koja zlata vrijedi, evo nekih dijelova sadržaja, od velike je pomoći, a prati život žene od 0-59g, svi pojmovi su detaljno opisani i puni savjeta, evo samo dio: Sterilitet bračnog para; Šta treba napraviti? Ispitivanje žene:Krivulja BT, Postkoitalni test,RTG snimanje maternice,ispitivanje koncentracije hormona,pregled pmomoću UZV-a,Produhivanje jajovoda,biopsija sluzokože maternice,Celioskopija. Pregledi muškarca: Spermiogram,Druge analize sperme,Određivanje hormona,Druga ispitivanja. Uzroci steriliteta:Na nivou maternice,Na nivio jajovoda, Na nivou jajnika, Na nivou hipofize,Sterilitet na nivou psihičkog porijekla. Uzroci muškog steriliteta: Azoospermija, Oligoastenospermija,Teratospermija. Liječenje steriliteta: Lječenje žene, Hirurški zahvati, Lječenje muškarca, Vještačko oplođenje, Oplođenje In Vitro.... Iznevjerene nade-Spontani pobačaji, Vanmaternična trudnoća-uzroci,znaci,dijagnoze,hirurške intervencije,izgledi za normalnu trudnoću... Žena od 20-39: - Izostanak menstruacije-amenoreja
- Poremećaji u menstruaciji-dismenoreja, menoragija,hipomenoreja
- Neredoviti ciklusi-Šta je pravilno? Šta je nenormalno?
- PMS
- Leukoreje ili bijela pranja
- Krvarenja van menstruacije
- Urinarne infekcije
- Pretjerana maljavost
- Neobični simptomi na nivou dojki
Na nivou polnih organa: - Brisevi
- Ehografija
- Mjerenje hormona
- Histerografija
- Koloskopija
- Histeroskopija
- Biopsija endometrijuma
- Celioskopija
Na nivou dojki: - Pregledi
- Mamografija
- Kserografija
- Ehografija
- Termografija
- Galaktografija
- Cito-punktiranje
- Biopsije
Također; - Zavaljena maternica
- Fibrom maternice
- Endometrioza
- Tumori i ciste jajnika
- Polne bolesti uzrokovane infekcijama (vulvitis,bartolinitis,vaginitis,cervicitis,endometritis,salpinigitis)
- Polne bolesti muškarca (belanitis,zretritis,epididimitis,orhitis, prostatitis)
Rak maternice-grlića, endometrijuma. Rak dojke-kako otkriti, faktori rizika, lječenje, poslije lječenja.. Dobroćudna oboljenja Koje se bolesti prenose seksualnim putem Hirurške intervencije u ginekologiji: - Anestezija
- Kiretaža
- Histerektomija
- Ovariektomija
- Druge intervencije
Ja sam ovu knjigu dobila na poklon i stvarno sam oduševljena, nikad čula za autoricu, mada piše da je iz Francuske i da je ginek. sve šta me zanima pronađem, htjela sam vam dočarati bogatstvo sadržaja sa malim dijelovima, vjerujem da je ova knjiga malo bogatstvo koje se isplati imati u kućnoj biblioteci jer je detaljna i prati cijeli život žene.Nadam se da neću imati problema da ne ispadne ne daj Bože ko reklama, al moja želja je bila jača da sa vama podijelim ovo zadovoljstvo i savijete koje sam pročitala u knjizi.. Lijep pozdrav.
|
|
|