| Iftarska anketa :) Lejla Ka
Za one koji pod obavezno za iftar služe topu: kojim redosljedom služite topu i čorbu?
(topa - rastop; istopljeni različiti mliječni proizvodi, sa ili bez jajeta)
Prvo ide čorba pa topa (68%)
Prvo ide topa pa čorba (32%)
Broj svih glasova: 170 Komentari:
Lejla Ka, 3.8.2011
Sada trenutno ide prvo topa pa čorba. To je običaj u suprugovoj kući. U roditeljskoj smo služili prvo čorbu pa topu, i tako je i danas kod roditelja. Često smo se oko ovog raspravljali, onako čisto iz zezancije, pa me interesira kako je kod vas.
Hanady RR, 3.8.2011
kod nas oduvije najprije ide malo tope u limene tanjire sa somunom obavezno...
a onda ide sup/ čorba pa sve ostalo :)
Honey3, 3.8.2011
kod nas prvo corbica/supa pa topa:))))
ali ja za iftar ne pravim cesto topu,ona mi je obavezna za sehur:)
canim, 3.8.2011
Kod nas isto prvo topa pa onda ostalo
M kao Mama, 3.8.2011
Kod nas Bogami prvo se ifratimo, pa onda supica, pa onda topica, pa onda sve ostalo
anoniman, 3.8.2011
Ja topu nikad u životu probala nisam, a sve hoću da napravim uz iftar jedan dan...nemamo taj običaj. Al zato bez supe, nema ni iftara :)
Mjeseceva Pratilja, 3.8.2011
Prvo supa..Ono da osvjezi..Da se zagrijemo za jelo. :) Potom topa..U mom slucaju kada pravim topu to jedino i iftarim. Ne mogu se kontrolisati..Jos mi neki dan mama poslala dimljeni travnicki sir preko jednog covjeka..Strasno. :) Preukusno.
taurus, 3.8.2011
prvo supa pa topa
taurus, 3.8.2011
prvo supa pa topa
Lady26, 3.8.2011
Ja ne pravi iftare ali kod moje rodbine prvo supa pa topa...
salmy, 3.8.2011
Kod nas je ili jedno ili drugo,a vecinom je supica.A za sehur znamo jetsi topu
anoniman, 3.8.2011
a sta vam je to topa :D
Skvo RR, 3.8.2011
topa pa supa...:)
anoniman, 3.8.2011
aha ....... nisam znala ..... znaci obicna supa domaca ...
jasmin, 3.8.2011
I ja da pravim topu bilo bi mi dosta :).Ja doduse nama cetvero pravim jedno,dvoje jela za iftar.Ako goste imam,to je vec nesto drugo.
veeseelaa, 3.8.2011
meni topa nije obavezna niti je tradicija istu posluživati u mojoj porodici
anoniman, 3.8.2011
Ni kod nas topa nije obavezna. U sustini vise je jedem kad nije Ramazan, a uz Ramazan je obavezna kada je na iftaru zaovin muz i usput, on je najbolje na svijetu pravi :)
Hanady RR, 3.8.2011
felix srećo nije to supa...topa je tradicionalno srajevsko jelo...na puteru istopiš pavlake...dosaš 2 jajeta u to umutiš...pa još dodaš kajmaka, sitra mladog i ko im amalo dimljene zarice i sve dobro posliš...i to nažitko pa u to umačeš somun :) sasvim je logično da nije svima topa tradicija ali u sarajecu većina iftara nju sadržava jer topa i jeste tradicionalno sarajevsko iftarsko i sehursko jelo :)
anoniman, 4.8.2011
Nisam majkemi znala hanady sta je to , niti sam jela sad ispada ono odakle sam .....al eto kod nas u TE .to jela nisam , niti sam cula za to ..pa zato pitam hvala na odg ..
veeseelaa, 4.8.2011
to i nije neko jelo, još da vidim da neko pored mene umače u isto poludjela bi hahahhaha
gvendolina, 4.8.2011
kod nas je topa obavezna i meni bi ona bila i dovoljna za iftar,bas mi savrseno ide nakon posta....a odgovor na anketu je ukoliko imamo supu prvo ide supa pa topa,a ako nema supe topa pa glavno jelo :)
Mjeseceva Pratilja, 4.8.2011
Hhh Vesela, Vesela..Pa izvadis si u zdjelicu pa umaces. :D
Lady26, 4.8.2011
Meni to uopste ne smeta ako su moji blizi u pitanju....
Nisam toliko "muhanata"...
Hanady RR, 4.8.2011
Bože vesela starvo ste dugo godina u sarajevu...zar je moguće d aniste stkeli niti jednu sarajevsku porodicu za prijatelje da vas na iftar pozovu :((( to me baš iznenađuje...kod nas u sarajevu adeti su takvi kavi su...a naučeni smo da niko ne traba ni prste sapirati nakon ''umakanj'' u topu...veeći komad somuna i malo vrškom se topa uzima...milslim i dosta meksičkih jela sa raznim umacima jede se na isti princip.
maja78 RR, 4.8.2011
ja sam topu naucila od prijatelja pravit kad sma bila na iftaru, i uvrstila sam je u jelovnik standardni kao dorucak vikendom ponekad
i da koliko znam nakon case vode, hurme, ide topa pa sve ostalo, to moji blizi tako rade
Ilhana RR, 4.8.2011
Evo nisam Sarajka (big news jelde :P) al mi prvo topu pa onda supu i onda ostalo...
DM, 4.8.2011
Supa pa topa(mada ne za svaki iftar)
A ja ne pravim topu na "vaš2 način-mm je tako pravi-ja samo istopim kajmak(pravi -domaći) i posolim, a pri serviranju pospem sitnoo rendanim dimljenim sirom(i ovo domaće)!
A djeca-malo je reći da je vole!
Super Beba, 4.8.2011
supa, pa topa...s tim da topa ne mora sadržavati jaja u sebi..obično se sehurska topa pravi sa jajima, a iftarska bez....Ma ima raznih načina pripreme tope (meni je svaki ukusan hehe). Znam da neko istopi samo kajmak, neko stavlja više vrsta sireva, neko samo mladi sir i kajman, neko doda i pavlaku...Al je topa (iako dosta jaka) najzdraviji način prekida posta, tj. nakon nje se lakše iftari, jelo se ne "uvali" u želudac...U svakom slučaju - Viva la topa :))
škorpija, 4.8.2011
fakat jel topa uobičajena samo u sarajevu, ja sam mislila da je to jelo prisutno u cijeloj srednjoj bosni. a moji u krajini nikad nisu čuli za topu, ja inače nisam ljubitelj, al mogu je pojesti, a koliko sma skontala kod većine ide prvo supa pa topa
Galicia, 5.8.2011
Mi u Posavini nikad culi za topu. Al dobro mi zvuci to. Pokusacu jednom napraviti onako usput bas da probam.
M kao Mama, 5.8.2011
Opet ja o topi, potpisujem Hanady, topa je tradicionalno sarajevsko jelo, ali pravi se i u drugim krajevima, mada mnogo rijeđe, ali pravi se. EVo npr. moja kolegica koja je pravoslavne vjero. nije nikada čula za topu i pita me šta ti je to, ja joj kažem, žena mi jučer kaže tri dana samo topu jedu, svidjelo im se. Topa može da se pravi na više načina, kažu da je prava topa komadić putera, domaći kajmak, kojise istopi na laganoj vatri i doda se izrendana zarica (suhi dimljeni sir). Jaovu rjeđe pravim, a mnogo česće moju topu puter, razne vrste sireva i jaje, a neko voli samo ispotpleje sireve bez jajeta.
M kao Mama, 5.8.2011
Opet ja o topi, potpisujem Hanady, topa je tradicionalno sarajevsko jelo, ali pravi se i u drugim krajevima, mada mnogo rijeđe, ali pravi se. EVo npr. moja kolegica koja je pravoslavne vjero. nije nikada čula za topu i pita me šta ti je to, ja joj kažem, žena mi jučer kaže tri dana samo topu jedu, svidjelo im se. Topa može da se pravi na više načina, kažu da je prava topa komadić putera, domaći kajmak, kojise istopi na laganoj vatri i doda se izrendana zarica (suhi dimljeni sir). Jaovu rjeđe pravim, a mnogo česće moju topu puter, razne vrste sireva i jaje, a neko voli samo ispotpleje sireve bez jajeta.
veeseelaa, 5.8.2011
Hanady ja nisam rekla da nikad nisam čula/vidjela topu, zato ne kontam ovaj dio "Bože vesela starvo ste dugo godina u sarajevu...zar je moguće d aniste stkeli niti jednu sarajevsku porodicu za prijatelje da vas na iftar pozovu :((( ".... naravno da imam raznih prijatelja od do.... zato stvarno ne kontam poentu tvog komentara.....
veeseelaa, 5.8.2011
ustvari kontam ;-)))
Hanady RR, 5.8.2011
pa kažeš draga da nebi mogla sjediti do neko ko umače pored...začudila sma se kako je moguće da tolike godine u sarajevu niko kraj tebe nije jeo topu...to je poenta...i zaista mi je čudno...prosto da izvineš ne vjerujem ti da nikada niko kraj tebe nije topu ''umakao'' na Iftaru u Sarajevu :(
anoniman, 5.8.2011
Ja sam za topu prvi put čula ovdje na forumu mada je to pravila nekad i moja nena ali nije se zvalo topa...sad pravim i ja za sehur a za iftar samo supa bez tope...
Malenaoduvijek, 5.8.2011
moja mama je uvijek iftarila prvo topu pa onda jos nesto, ali to joj je poslije limunade bilo da se malo osoli sto se kaze.
veeseelaa, 5.8.2011
hanady ja to nisam primjetila, zaista, drugi put malo bolje pogledam, baš ovih dana idem na jedan iftar pa bacim pogled umače li iko u topu.... ono što sam ja vidjela je da se za istu koriste viljuške, e sad možda tim ljudima pradedo nije iz Sarajeva hahahah mislim da to nema veze s porijeklom nego sa navikom ipak....
M kao Mama, 5.8.2011
Topa i viljuška, mislim zaista,
hajd da se vratimo anketi
veeseelaa, 5.8.2011
svak ima svoje al meni je "umakanje" malo puno :-)))
Hanady RR, 5.8.2011
joj vesela onda ti ideš kod neke gospode...oprosti molim te al mi dobrodćudni ljudi u sarajevu umačemo u topu još uvijek :) očekujem emancipaciju u nekom narednom periodu no možda tek mojih potomaka. Taj nivo emacipacije ove moje genracije još nisu sustigle da topu viljuškom jedemo...ipak je ona žitka...a sad razmišljam da otkidam komadić somuna rukama pa stavim u tanjir kao zadrobim torpu pa onda viljuškom fatam somun po tanjiru prekomlikovano mi...il možda najprije na plitkom tanjiru viljuškom i nožem isječemo somuna na zalohaje iste veličine, pa onda pažljivo ubacimo viljuškom u tanjir taj komad somuna....evo zamišljam to jedenje tope i baš mi prekomlikovano i zahmetli i bezvezno za kvariti jedan takav doživljaj tradicionalnog jedenja tope za sarajevskom sofrom :) u svakom slučaju naše sarajevske navike su ''zaostale'' većinom...
Galicia, 5.8.2011
Pored toliko druge hrane, sto se topa uopste jede/srce/?
jasmin, 5.8.2011
Pa jede se narodu Galicia,ta vrsta hrane je poseban cejf :):):).
mama75, 5.8.2011
1. odgovor na pitanje: prvo topa pa ostalo
2. Super Beba stvarno si super opisala ove raznorazne tope
3. topa nije "tradicioinalno sarajevsko jelo"; znam to 100% jer je moja mama iz "stare sarajevske porodice", a moja nena rahmetli je vrlo vrlo rijetko pravila topu za iftar (ali je kod nje npr kompot bio obavezan); moja tata je iz Istocne Bosne i on je u nasoj porodici majstor za pravljenje tope i to bas ovako kao sto je Super Beba opisala: sa jajima za sehur, bez jaja za iftar
4. Topa i viljuska ... hm... ja topu umacem i nije me stid bilo gdje da sam na iftaru - pa bilo to u mojoj kuci, u gostima ili u Parku princeva; postoje neka jela koja se jedu na odredjeni nacin, a topa se umace i tacka! :-)
M kao Mama, 5.8.2011
topa i supa na viljušku, stari spacijalitet, a tek kore na rende, ma hajde jadan
Skvo RR, 5.8.2011
Mi jedemo topu kineskim sta
Skvo RR, 5.8.2011
Mi jedemo topu kineskim sta
Skvo RR, 5.8.2011
Mi jedemo topu kineskim sta
Skvo RR, 5.8.2011
stapicima
škorpija, 5.8.2011
e skvo teško ti to izgivori :-))) iz tri puta,
a nema mi dražeg izraza koji sma čula u Sa nego : e što ne mogu na rende kora, hahahahah, ekstra je. zna li neko porjeklo tog izraza
anoniman, 5.8.2011
Ja iz Sarajeva nikad cula za topu :) pitala sam i hadzije iz moje porodice haman ni oni ne jedu topu
anoniman, 5.8.2011
Fino zvuci mogla bih pokusati napraviti i super kad moze bez jaja...A sto se tice jedenja rukama prstima tj umakanja nista sladje nema mi nista gore kad mi neko servira piletinu i da mi alat za jedenje ili pizzu sladje rukom
lejna_, 5.8.2011
Topa, pa sve ostalo!!!
I fakat mi je nevjerovatno da neko provede Ramazan u Sarajevu i nikad nije čuo za topu. Pa brate piše i na onim ramazanskim menijima, što su istaknuti po ulicama!
mama75, 5.8.2011
Evo ja cu sada morati sama sebe da ispravim: topa izgleda jeste "tradicionalno sarajevsko jelo". Napisah nesto i onda u razgovoru sa roditeljima saznadoh: moj tata je za topu cuo i probao je u Sarajevu, a u porodici moje mame (tradicionalne Sarajke :-) topa se jela najvise za Ramazan, uglavnom za sehur. Eto! :-)
M kao Mama, 5.8.2011
mama75, svaka čast za iskrenost, puno si nam pomogla
jasmin, 5.8.2011
Ima izreka da nema cisce posude od ruke :).Naravno,ako je prije jela oprana.
veeseelaa, 6.8.2011
svašta, koja rasprava, ne do Bog da smo o teletini započeli hahahha meni topa nije neko jelo, uopće nije vrijedno ovolike diskusije.... al haj.... i to odakle potiče zaboli me
Skvo štapiće kako ja znam najviše proizvode Kinezi i oni ih i rabe, neznam kakve sad veze ima štapić sa topom.... il Kinez sa Sarajlijom i tako to :-)))
veeseelaa, 6.8.2011
rende obicno sluzi za rendanje tako da je logicno predpostaviti da je i ovdje rijec o izrendanim korama. dakle iduci ovom logikom da se zakljuciti da ova osoba ne voli prezlu :-)))
veeseelaa, 6.8.2011
i na kraju osoba mozda ne voli na rende kora iz estetskih ili gurmanskih razloga, sto je pitanje ukusa, a o ukusima se ne respravlja.
veeseelaa, 6.8.2011
hahahah stomak me zabolio od smijeha
sheri, 6.8.2011
ja sam iz ze, i znam sta je topa samo sto mi kazemo rastop. i ja to pravim, ali ne jedem :)
Honey3, 7.8.2011
ja sam iz Kaknja rodom i kod nas se jede topa ali se ne zove topa neko "de rastopi povlake(kajmak)"pa ako ima dimljenog sira narendaj,haha.....a ovdje sam prvi put cula za "topu" i ja je pravim sa svjezim sirom,kajmakom,maslacem i ako imam dimljenog sira i vjerujte ne mogu zamisliti sehur bez tope:)
Skvo RR, 7.8.2011
Vesela, kako ne razumijes vezu izmedju kineza i sarajlije..kada vec pitas,,,,sa sarajllijama imaju veze mnogi dosljaci sa svojim obicajima...to je sasvim normalno.
I sta imas protiv mojih stapica....?
veeseelaa, 7.8.2011
ma nemam bona, mogu i štapići samo da se ne umače heheheh
Hannan, 7.8.2011
Ja sam naknadno skontala, kod nas se Topa zove jednostavno"sir i kajmak" :) ali ja ni to nisam nesto znala napraviti ili mi prekuha, ili ostane hladno, elem Skvo mi je nek idan potanko objasnila i sad uzivamo u topi/sir i kajmaku:) i serviramo prije corbe.
Mirkica, 8.8.2011
ja prvi put cujem da ta topa (ili preliv kako to mi kazemo) ima tako vazno mejsto u iftaru , al nejse mi Podrinjci nikada culi za topu , a kada sam se udala moja sveki ona kad podkuha hljeb otkine komad tjesta i tanko ali ne pretanko razvuce i ispece i onda napravi preliv / topu i prelije eh bas je ukusnooo a stvarno prvi put sam ovdje cula za topu
Lejla Ka, 9.8.2011
Moram prokomentarisati. Na samom početku anketnog pitanja navedeno je da se odnosi na one koji služe topu za iftar, a pitanje je redoslijed, a ne da li u opće služite topu.
Veeseelaa veoma je ružno reči "meni topa nije kakvo jelo", ma šta ti mislila o topi i o umakanju. Vjerovatno i ti imaš neko omiljeno jelo, možda i neko koje ti je samo tvoj običaj, a nekom drugom "nije kakvo", to ga ne čini tebi ništa manje vrijednim. Nije ni kahva "kakvo" piće pa večina u njoj uživa. Topa je prije adet, običaj, i to ramazanski i ja je kao takvu poštujem. Baška što je volim pojest.
M kao Mama, 9.8.2011
Lejla svaka ti čast, a posebno što su mene naučili, a ja učim svoje dijete da za jelo ne smije ružno pomisliti, a kamoli kazati.
Hanady RR, 9.8.2011
jel meni može neko napistai rezultata ove ankete...molim vas...ja ga ne vidim ni kod jedne ankete ne vidim rezultata a baš me zanima na ovoj ...jel prvo topa il supa ide kod većine
tekja, 9.8.2011
Hanady, za sad, 70% za odgovor da prvo ide corba:):)
a tako je i kod mene:)
mamine oci, 10.8.2011
za topu sam cula tek od kad zivim u sarajevo naravno svidja mi se i redovno je pravim, sad sto se tice dali neko umace ili viljuskom na hljeb pa umoci ve je do osobe kako je kom lakse nebunim e svako ima svoje moj rahmetli djeda nije dao da umace i ako je nam bilo sladje on je uvjek hljeb na viljusku pa u corbu ili sta vec tako da je smjesno raspravljati kako kazu o ukusima ne treba rasprvljati ja kad napravim topu svakom u ciniju zasebno pa ko hoce nek umace ko hoce kasikom,viljuskom ili da je popije sve do osobe svako u svoj tanjir nek radi kako mu pase:)
salmy, 10.8.2011
Aman zaman topa ispade specijalitet. Mi je jedemo tako sto svako sebi izvadi u "svoj" tanjiri i volja mu raditi od nje sta hoce:)) umakati,nabadati,piti.....ili jednostavno zadrobiti i "kusati" kasikom.Toliko rasprave oko jedne tope niđe veze! Eh sad pitanje :Kako se jede hašure??? mislim stvarno sega
hanabanana, 11.8.2011
Ja nisam iz Sarajeva, ali moj otac je uvijek pravio rastopu - ne topu, i ne uvijek za ramazan, nego za doručak. U nju je više stavljao mladog sira, a maslac nikako. Kod mene je običaj da ako ima topa, nema čorbe. I pravim je ovako kako je rekla doublemama....ne ubacujem jaje, ne ubacujem mladi sir, samo rastopim maslac i dodam kajmak i narendam suhog sira i malo mlijeka. Nekada, vrlo rijetko ubacim jaje. Iz djetinjstva se sjećam bajramske sofre kada smo ko djeca jeli iz istog sahana čorbe i grah....toga više nema. Ja kad imam goste na iftaru stavljam im topu u njihove tanjure, i svi uglavnom umaću somun, niko ne jede viljuškom. Kad smo solo, onda stavim tavu na stol, izvadim djeci u tanjure, a muž i ja razmijenimo bakterije. :)
Hanady RR, 11.8.2011
šta kažeš..ti i muž razmjenite bakterije...e ovo ide u moju internu knjigu najačih izjava :)))
Banana, 12.8.2011
kad odem u goste, a bogme i kod kuće, topu tj. rastopljaj uvijek jedem iz svog tanjira, nekad umačem a nekad kašikicom.
Preskoči ovu anketu i prikaži sljedeću >> Napravi svoju anketu >> | |